The Hunger Games: Mockingjay part 1 (Síla vzdoru)


Dobrodružný / Drama / Sci-Fi / Thriller
USA, 2014, 125 min

Režie: Francis Lawrence
Předloha: Suzanne Collins (kniha)
Scénář: Danny Strong, Peter Craig
Kamera: Jo Willems
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Willow Shields, Sam Claflin, Mahershala Ali, Robert Knepper, Natalie Dormer, Lily Rabe, Evan Ross, Jena Malone, Jeffrey Wright, Elden Henson, Wes Chatham, Phillip Troy Linger, Monique Ganderton
Tak jsem konečně byla na Hunger Games!! A moje dojmy?

V sobotu večer jsme se s kamarádkami vypravily do kina. Všechny tři jsme šílené milovnice Hunger Games a chodit na HG do kina je taková naše milovaná tradice. Když jsme přežily přibližně deset minut promítání reklam, tak to začalo. Objevily se velké titulky LIONSGATE a všichni v kině zadrželi dech. 

První část Mockingjaye je hlavně o vzpouře v krajích Panemu. 

Katniss se ocitne ve 13 kraji a stane se součástí týmu rebelů. 

Přestože jsem věděla a počítala s tím, že první část není skoro vůbec akční, tak mě film trošinku zklamal. Ze všech filmových zpracování knihy mi třetí část připadala nejslabší. 
Nemusíte souhlasit s mým názorem, ale stejně vám uvedu pár důvodů proč to tak je. 

Co filmaři pokazili?
1) Málo šílené Katniss

Katniss utrpěla velký psychický šok.
 Peeta je pryč, ona je ve 13 kraji a všude v Panemu je vzpoura, kterou ona neúmyslně zapálila.
V noci Katniss pronásledují noční můry z arény a navíc zjistí, že její domov už neexistuje... Nechci kritizovat režiséra, ale Katniss na plátně se mi zdála tak nějak moc OK. Vystihli to jen, když se Katniss zhroutila při natáčení proklam. 

2) Smutné scény

Víte které scény myslím... Katniss se vrátí do zničeného 12 kraje, kde jsou všichni mrtvý. Bombardování nemocnice... 

No asi hlavně myslím, ten 12 kraj. Jedna z nejdůležitějších scén v knize, protože se Katniss uvědomí, že tohle je skutečná válka. Skoro všichni ve 12 kraji jsou mrtvý a může za to ona. 

A Katniss na plátně? Pochoduje si po ruinách a její emoce jsou opravdu jen minimální. Katniss sice jako postava moc empatická není, ale tohle mě naštvalo. Katniss 12 kraj milovala. Celý film ve mě vytvořil dojem, že se jim ty emoce prostě moc zachytit nepovedlo. 


 3) Finnick a Katniss

Tak tohle mě HODNĚ zklamalo. Katniss a Finnick v knize se spolu ve 13 kraji opravdu spřátelí. Jejich milované vězní a mučí Kapitol, a navíc je oba spojuje trauma z arény. Finnick vypráví Katniss o Annie a učí ji vázat uzly v době bombardování 13 kraje.

A ve filmu? Dali jim 1 scénu! To jako vážně? To je vše? Opravdu by mě zajímalo, jak potom chtějí vyvolat emoce u diváků při druhé části filmu...




4) Postavy
Moje kritika se týká Almy Coinové a Effie (Cetkie)
Začneme s Almou Coinovou.. Vůbec jsem si takhle nepředstavovala.
Prezidentka Coinová měla být přísná a rázná. Měla mít šedivé vlasy a já si představovala jako nějakou ženu středního věku. Jenže ve filmu? 
Nejenže vůbec nebyla stará, ale dokonce to byla taková příjemná dáma. K většině postav ve filmu byla milá a hodná. 
Podle knihy to měla být zákeřná, mstivá a mazaná velitelka.
No a u Effie mi vadí, že ji dali více prostoru než Finnickovi, nebo Haymitchovi, kteří se měli podílet na plánování vzpoury. 

Tak a to je konec mojí kritiky aneb co filmaři pokazili. 
Doufám, že mě za moje názory nezabijete, ale já si za nimi budu stejně stát!

Co se filmařům naopak povedlo?

Záběry ze vzpoury
Tohle bylo opravdu velké plus! 
V knize toho moc o průběhu vzpoury nevíme, protože děj vnímáme z pohledu Katniss. 
Ve filmu nám naopak filmaři dají ochutnat hned několik scén z krajů a dokonce i záběry z Kapitolu.
Nejsilnější byla scéna, kdy Katniss zpívá píseň oběšence a s ní pak rebelové v krajích.


Vzkaz pro Snowa!
„Jiskra zažehla požár! A jestli shoříme my,vy shoříte s námi!“ 
Ten se jim povedl dokonale a Jennifer bych hned dala Oscara ;)

Šílený Peeta!
Josh by si Oscara za Peetu zasloužil taky ;) Opravdu jsem ho vůbec nepoznávala.
Kam zmizel ten sladký Peeta? Teď je tu vraždící maniak!


Vtipné scény!
Těch je tam hned několik :D
Začnu natáčením proklam. To se opravdu smálo celé kino ;) 
Katniss natáčí propagandu a nějak se jí vůbec nedaří vcítit do role.

Pak je tu scéna, kdy se šílený Peeta vrhá na Katniss a málem ji zabije.
Asi se ptáte co je na tom směšného, že? 
Dostane od Boggse ránu plechovým táckem do hlavy ve stylu ala Locika :D

Tak a to je k filmu vše ;)
Klidně se můžete podělit o svůj zážitek z kina nebo názor na film do komentářů!

Oh My Wishlist #5


Meme z dílny Book Chick City, cílem je každou sobotu zveřejnit nějaký článek o pár knihách ze svého wishlistu
- Počet knih je libovolný


Revival
Seth Patrick

Jsou s to oživit lidi, kteří nedávno zemřeli, a pak je nechat pronést svědectví o vlastním skonu… Říká se jim reviveři, oživovatelé. Zprvu vyvolávali nedůvěru, nakonec je však společnost akceptovala – výpovědi mrtvých byly povoleny v soudních síních a forenzní oživování se stalo součástí policejního vyšetřování. 

Reviver Jonah Miller je navzdory své strastiplné minulosti jedním z nejlepších oživovatelů. Během jednoho hovoru s obětí brutální vraždy však ucítí, jak ho něco pozoruje. Čeká.

 Pak je zabit Daniel Harker, první novinář, který na oživování upozornil veřejnost, a Jonah je záhy vržen do honby za odpověďmi. Společně s Harkerovou dcerou Annabel objeví dlouho skrývané a dávno zapomenuté pravdy, jež zpochybní vše, čím se Jonah doposud řídil….



V údolí lišek
Charlotte Linková

Co když tvůj únosce beze stopy zmizí a nikdo neví, kde jsi?
Nádherný letní den, osamělé parkoviště uprostřed polí a luk.

Vanessa Willardová čeká na svého muže, který se šel projít se psem. Ponořená do myšlenek si nevšimne auta, které se blíží. Když se jí zmocní nepříjemný pocit, je už pozdě. Objeví se neznámý člověk, přemůže ji, omámí a odvleče. 

Zavřenou v bedně, v níž je jen voda a jídlo na týden, ji ukryje v jeskyni. Avšak dřív, než pachatel stačí požadovat po jejím manželovi výkupné, je zatčen za jiný delikt. A unesenou ženu ponechá jejímu osudu...





Druhá šance
Marc Levy

Andrew Stilman, významný reportér New York Times, se právě oženil. Dne 9. července 2012 ráno běží podél řeky Hudson, když na něj najednou někdo zaútočí. Ucítí v zádech palčivou bolest a zhroutí se na zem. 

Když se probudí, píše se 7. květen 2012… Do svatby i do podivného útoku zbývají dva měsíce… Od tohoto okamžiku má šedesát dní na to, aby odhalil útočníka a zjistil jeho motiv, šedesát dní na to, aby zvrátil běh osudu.








Počátek
Jessica Khouryová

Džungle skrývá dívku, která nemůže zemřít. 
Pia vždy znala svůj osud. Měla počít novou rasu, linii nástupců, kteří porazí smrt. Za tímto účelem se zrodila, byla geneticky upravená k nesmrtelnosti a vychovávaná týmem vědců v tajné skrýši v Amazonském deštném pralese. Nyní ji vědci začínají podrobovat testům, jejichž výsledkem má být dokončení celého nebezpečného projektu.

Co si Pia pamatuje, vždy nejvíc toužila naplnit jejich očekávání. Ale v noci o svých sedmnáctých narozeninách nachází díru ve zdánlivě neproniknutelném plotě, který uzavírá její sterilní domov. Poprvé v životě volná v džungli potkává Eia, chlapce z nedaleké vesnice. Nedokáže odolat a pokračuje v útěcích, aby ho mohla vídat. 
Zamilují se do sebe a kousek po kousku začínají poznávat pravdu o Piině původu – pravdu se smrtícími následky, která navždy změní jejich životy.

                           Která vás zaujala? Nebo už máte některé přečtené?

Krásná katastrofa

Autor: Jamie McGuire
Český název:   Krásná katastrofa
Originální název: Beautiful disaster
Knižní série:  Beautiful                      
Žánr: A (Adult), román
Nakladatelství: Fortuna Libri (CZ), Atria Books (En) 

Anotace
Strhující milostný příběh.
Ona nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Madox. 

Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje… On tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.

           Hodnocení knihy:                            Hodnocení obálky:
Všechno v místnosti křičelo, že sem nepatřím. Schody se rozpadaly, zákazníci se mačkali tělo na tělo a vzduch v místnosti byl směsicí potu, krve a plísně.
Krásná katastrofa je dokonalá knížka pro všechny romantické duše. Pokud máte stejně jako já slabost pro rebely, tak je to zaručeně "vaše kafe". Knížka se četla dobře a celkem mě i bavila. Děj je vyprávěný z pohledu studentky Abby.

Abby Abernathy se zdá na první pohled jako obyčejná vzorná holka. Vlastní hezkou sbírku svetříků a pilně studuje na universitě. Její momentální cíl je hodit svoji minulost za hlavu a být "úplně jiná Abby". Jenže potká Travise Madoxe. Rebela, který střídá holky častěji než ponožky. A tak celý příběh začíná.

 Čišel z něj sex a vzpurnost s jeho vyholenými hnědými vlasy a potetovanými předloktími a já obrátila oči v sloup na jeho pokus nalákat mě k němu.
Kniha je právě o vztahu Abby a Travise. Pokud čekáte velkou romantiku už od začátku tak máte smůlu. Ti dva si pořád jdou po krku. Abby štve Travisovo neustálé střídání holek, pití alkoholu a tajné zápasy. Ze všeho nejvíc ji ale vadí jeho vysoké sebevědomí. Travis si totiž vyhlídl Abby jako svůj další balící cíl. Jenže Abby vůbec není jako holky, které pokaždé podlehnou jeho kouzlu. Travis u ní tvrdě narazí do zdi. Aby ji svedl, tak se spolu na zápase vsadí. Tak je Abby přinucena se k Travisovi nastěhovat. Jejich vztah je ale úplně jiný, než kdokoli dokázal předpovídat. Stanou se z nich přátelé. 

Jejich okolí si ale není moc jisté, jaký druh vztahu vlastně mají. On ji láskyplně říká "holubičko" a ona na něho ochranitelsky dává pozor. Jsou Travis a Abby opravdu "jenom" přátelé? 

Travis Maddox vůbec není ten typ rebela, co čekáte. Je chytrý, pozorný a ke svým přátelům dokonce i milý. Zápasí jen proto, aby si vydělal na nájem. Bydlí totiž se svým bratrancem s kterým shodou náhod chodí i Abbyina nejlepší kamarádka America. O Travisovi je všeobecně známo, že nedokáže mít dlouhodobé vztahy a občas nedokáže ovládat svoje výbuchy vzteku.

"Peníze jsou mi ukradený, holoubku. 
Bál jsem se, že odejdeš a nikdy se mnou znovu nepromluvíš."


 Krásná katastrofa mě příjemně překvapila. Není to žádná typická předvídatelná romantika. Děj má několik zvratů a postupně odkrývá příběhy a vztahy hlavních postav. Krásnou katastrofa je samozřejmě hodně vášnivá. Většina hlavního děje se odehrává na universitě a u Travise v bytě. Upřímně obdivuji autorku, že dokázala brilantně zasadit příběh do tak nezajímavého prostředí.



Tak a teď k hlavním postavám. Abby Abernathy mi ze začátku připadala sympatická. Taková obyčejná milá holka. Úplně neškodná. Jenže to co se z ní vyklubalo? No děs a hrůza. 
Nejenže se k Travisovi chovala hrozně, ale ta holka byla vážně natvrdlá. A to ve všech směrech. Navíc má vážné problémy s rozhodováním. Mění svoje názory každou chvilku.

 Rozhodně mi ani ke konci nepřipadala tak sympatická jako na začátku. Pokud jste měli Travise za hrozného člověka, tak musím říct: Gratuluji Abby k povýšení na vyšší funkci!


"Poslední věc, kterou chci je špatná reputace, 
ale jsem unavená z vysvětlování našeho přátelství. K čertu s nima."


 A Travis Maddox? Ten se mi tak trošku líbil hned od začátku. Dobře tak pije, spí s hroznýma ženskýma a chová se jako by mu celý svět ležel u nohou. Ale je to jen jeho maska. Má k tomu svoje důvody. Ve skutečnosti je opravdu sladký a pozorný. Narozdíl od Abby se Travis od začátku knihy úplně změní (ne, vždycky se mu to daří dokonale, ale už i ta snaha se cení). Jeho postavu jsem si vážně zamilovala. Možná to je tím jeho sladkým rebelstvím a možná taky ne. Rozhodně jsem toho zoufalého drsňáka litovala už jen za to, že je schopný vydržet s Abby. Stejně jak je to napsané v knize, Travis je pro ni až příliš dobrý! Vůbec si ho nezaslouží.

                                "Nesnesu to, holubičko. Mám pocit, že se zblázním." 

Krásná katostrofa se mi jinak líbila. A to vážně nejsem milovnice kýčovitých románů. Taky vás nebaví romány bez nějakého rozumného děje? Tuhle romantiku bych asi zařadila do kategorie "ještě ten děj přežijete". Jinak vůbec nechápu proč z té knihy dělají mega bestseller? Úplně špatná nebyla, ale jako celek mi to přišlo průměrné. 


Waiting on Wednesday #5


Toto meme je původem od Breaking the Spine. O co jde? 
Cílem je představit každou středu knihu, kterou si chcete přečíst.

Jen jeden den 
Gayle Formanová

Když americká studentka Allyson potká během svého výletu do Evropy na pouličním představení Shakespearovy hry Večer tříkrálový bezstarostného holandského herce Willéma, okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra. A když je osud na druhý den svede dohromady znovu, Allyson udělá něco, co by sama od sebe nikdy nečekala: změní všechny své plány a odjede s Willémem do Paříže Po jediném společně stráveném dni a jedné noci se jiskra rozhoří v jasný plamen… 

dokud se Allyson na druhý den nevzbudí a nezjistí, že je pryč nejen její milenec, ale také její luxusní hodinky a s nimi i sen o velké lásce. Za jediný den se život mladé dívky převrátí naruby. 
Allyson se vrací do Států a jako poslušná dcera podle přání svých rodičů nastoupí na vysokou školu. Během prázdnin však znovu utíká do Paříže – aby našla odpovědi, vášeň a možná i skutečnou lásku, která ji od onoho osudového dne nedává spát.



Teaser Tuesdays #3


Úterní meme pořádané Should Be Reading. O co jde? Popadni knihu, kterou momentálně čteš, otevři ji na náhodné straně a vypiš dvě teaserové věty odkudkoliv z této stránky. NEZAHRNUJ SPOILERY!! 
(neprozraď nic důležitého z příběhu).- Sdílej knihu i autora, aby si mohli ostatní účastníci TT přidat knihu do své to-read záložky.


Krásná katastrofa
Jamie McGuire

"Nesnesu to, holubičko. Mám pocit, že se zblázním."







Hudba mého srdce #2


- Projekt vytvořila Ells
- Úkolem je každou neděli zveřejnit článek s nějakou písničkou nebo písničkami, které jsem v posledním týdnu hodně poslouchala nebo je prostě mám ráda. Počet písniček je libovolný.






Persefona

Tak a je tu zase něco málo z mého blogu.
Asi si říkáte proč zrovna Persefona? Co je to za nadpis článku? 
No uvidíte.

My školou povinní jsme nuceni dělat referáty do kterých se nám často vůbec nechce (a neříkám to jen z vlastní zkušenosti..). Já osobně se nedokážu dokopat k tomu, abych je udělala předem a tak je nechávám na poslední chvíli. Klasika že? Ano, přiznávám že v tomhle jsem šíleně líná. Studuji umělecké gymnázium (což je prakticky skoro normální gympl, akorát vás nemučí z matiky a všech těch "logických" předmětů) a do dějin výtvarného umění jsme dostali referát. Každý si měl vybrat nějakého řeckého boha/bohyni/hrdinu a já si vybrala Persefonu. Šíleně MOC jsem ji chtěla dostat. jenže jsem samozřejmě nebyla jediná...       Náš boj o postavy způsobem kámen, nůžky, papír byste museli vidět ;) Samozřejmě, že jsem ale nakonec vyhrála (jupííí!).

KDO je Persefona?
Nebojte, neusnete nudou. Já to zkrátím!
Podle řecké mytologie je Persefona dcerou nejvyššího boha Dia a bohyně úrody Déméter. Bůh podsvětí Hádes se do Persefony zamiluje a odnese si ji do podsvětí. Déméter je nešťastná a zemi trápí hladem. Nakonec se Zeus domluví s Déméter, že se Persefona může vrátit jen pokud nic v podsvětí nesní. Hádes ale Persefonu přelstí a dá ji sníst jadérko z granátového jablka. Persefona se nemůže vrátit. Déméter je zase naštvaná a kdo jiný všechno nespraví? Zeus! Dohodne se s Hádem, že třetinu roku bude Persefona přebývat v podsvětí a dvě třetiny na zemi s matkou. The end!

PROČ jsem tak nadšená kvůli Persefoně?
Četla jsem totiž dokonalou knížku od Meg Cabotové
Určitě Meg Cabotovou znáte ;) Deník princezny (ty filmy miluju!) nebo série supermodelky!
Knížka Mezi láskou a smrtí je v podstatě příběh moderní Persefony. Nic jiného neprozradím, budete si muset přečíst ;)


Mezi láskou a smrtí
Meg Cabotová

Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí.
 Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. 
Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit... Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti?
První díl nové strhující „podsvětní“ řady.

Tak co? Zaujala vás anotace?
 Jinak druhý díl by měl vyjít 1.3.2015 v Knižním klubu!

Podsvětí 2: Láska v podsvětí



Oh My Wishlist #4


Meme z dílny Book Chick City, cílem je každou sobotu zveřejnit nějaký článek o pár knihách ze svého wishlistu
- Počet knih je libovolný


Netvor
Alex Flinn

Jsem netvor. Zvíře. Ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale odporná stvůra, která chodí vzpřímeně. Jsem zrůda. 

Myslíte si, že vám vyprávím pohádky? Mýlíte se. Vše je skutečné. Místo - New York City. Čas - současnost. Nejsem znetvořený, není to nemoc. Budu takový navždy, jestli neprolomím kletbu. 

Ano, kletbu, kterou na mě uvrhla ve škole čarodějka. Proč mě proměnila v netvora, který se ve dne skrývá a v noci se vydává na lov? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem byl Kylem Kingsburym, klukem, jakým byste si přáli být, s penězi, perfektním vzhledem a perfektním životem. 

A potom vám řeknu, jak jsem se stal perfektním… netvorem. 


Hledání Aljašky
John Green

Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. 
Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek.

 Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. 

Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Ramsom Riggs


Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií.

To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje 

rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů.           A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.


Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.




Ella xo. Používá technologii služby Blogger.