Oh My Wishlist #10 aneb na co se těšit


Meme z dílny Book Chick City, cílem je každou sobotu zveřejnit nějaký článek o pár knihách ze svého wishlistu
- Počet knih je libovolný



Jedna malá lež
K. A. Tucker

Livia byla vždycky „slečna Dokonalá“, ale po nástupu na prestižní univerzitu zjišťuje, že to s ní zase tak skvělé není. Musí zvládnout první porážky, deziluzi, přizpůsobit své plány do budoucnosti a hlavně změnit přístup sama k sobě. 

A do toho se jí ještě připlete láska… není divu, že v tom víru změn natropí pár chybiček. Jenže chyby jsou od toho, aby se napravovaly, a nová Livia bude možná ještě mnohem zajímavější osobnost než ta, za kterou se kdysi považovala.




Ostrov lhářů
E. Lockhartová

Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE!
Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel — Lhářů —, jejichž přátelství začne být destruktivní.
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži.
Pravá láska.
Pravda.


Příliš mnoho Kateřin
 John Green


Když jste zázračné dítě, otvírá se před vámi zázračná budoucnost. Nebo ne?

Colin Singleton právě maturoval, dostal kopačky od své devatenácté Kateřiny 
a má pocit, že jeho život skončil. Ještě že je tu jeho kamarád Hassan, který prostě žádné utápění v sebelítosti nepřipouští. Než se Colin stačí vzpamatovat, ocitne se na cestě bez cíle – a ta skončí v ospalé venkovské díře, vyznačující se jen dvěma pozoruhodnostmi: hrobem rakousko-uherského arcivévody a dívkou Lindsey. Její zásluhou Colin začne pomalu chápat, že není nutné být mladistvým géniem, abyste změnili svět...

The DUFF: Designated Ugly Fat Friend

Autor: Kody Keplingerová
Originální název: The DUFF: Designated Ugly Fat Friend              
Žánr: YA (Young Adult), román, humor
Nakladatelství: Little Brown/Poppy (En) 

Anotace
Sedmnáctiletá Bianca Piper je cynická, loajální a vůbec si nemyslí, že je TA NEJHEZČÍ z party. Je taky moc chytrá na to, aby propadla kouzlu Wesleyho Rushe, slizkého děvkaře a nejhezčího kluka ze školy. Ve skutečnosti ho nesnáší. A když ji právě on dá přezdívku "the DUFF", 
Ta určená ošklivá tlustá kamarádka, hodí mu do tváře svoji Colu.
 Jenže doma to zrovna právě neklape a Bianca zoufale potřebuje rozptýlení. Skončí to líbačkou Wesleyho. A co hůř, líbí se jí to. Pro únik z reality se s ním vrhá do utajovaného vztahu nepřátelé s výhodami. Jenže se to všechno šeredně pokazí. Ukáže se, že Wesley není tak špatný posluchač a jeho život je taky pěkně  podělaný. Najednou si Bianca s hrůzou uvědomí, že se zamilovává do kluka, o kterém si myslela, že ho nenávidí víc než kohokoliv jiného.


 Hodnocení knihy:                 Hodnocení obálky:
And you, darling, are the Duff.”
“Is that even a word?”
“Designated. Ugly. Fat. Friend,” he clarified. “No offense, but that would be you.”
“I am not the—!”

 The DUFF. Ta nejhorší nálepka, kterou můžete dostat. Bianca Piperová se nedokáže přenést přes pocit, že právě ona je TA URČENÁ OŠKLIVÁ TLUSTÁ KAMARÁDKAMá Wesley Rush pravdu a ona je jenom návnadou k zabodování hezkých kluků u jejích kamarádek? Je Bianca jediná DUFF nebo je jich víc? Knížka sází na populární téma střední školy a zapadnutí do kolektivu. Jak asi může skončit utajovaný vztah Biancy a Wesleyho? Ani jeden totiž nepředpokládal, že v jejich vztahu může jít i o víc, než jen o sex. The DUFF je hlavě příběh po dospívající.

Oh my God. Was I actually feeling sorry for Wesley? Wesley the womanizer? 
Filthy-rich Wesley? Wesley the jackass? 
Of all the emotions I’d felt for him, sympathy had never come up. What the hell was going on?

Postava Biancy Piperové důvěryhodně vykresluje dnešní teenagerku. Je úplně zmatená. Vůbec se nevyzná v tom, co se kolem ní děje. Natož aby se pak vyznala sama v sobě. Nechybí ji ani pořádná dávka cynismu a sarkasmu. Nic jiného od Biancy čekat nemůžete. Její hlášky vás určitě pobaví.


“Listen to me,” he said. 
“You are not a whore. Are you listening, Bianca? 
What you are is an intelligent, sassy, sarcastic, cynical, neurotic, loyal, compassionate girl. That’s what you are, okay?

Zato Wesley Rush je typický příklad zkaženého bohatého hezouna a idola všech středoškolaček. Holky mu do postele skáčou samy. Nic nebere vážně a chce si jen užívat. Jenže Bianca zjistí, že i kluk jako on má více stránek.
 Ve Wesleyho případě těch lepších. Může to The DUFF a hezoun dát dohromady?

I was jealous of the other girls he talked to.
I was willing to do anything to make him smile.
I felt safe and content in his arms.
Oh my God, I thought, half panicked. I’m in love with him.

Kniha The DUFF je jako vystřižená z romantické komedie. Sarkastická holka s komplexem méněcennosti se postupně zamiluje do školního hezouna. A ani jeden ze začátku nestojí o vážný vztah. Ironie. Samotný příběh se točí hlavně kolem Biancy, která se snaží vyrovnat s rozpadem manželství rodičů a depresí, že je DUFF. Přidejte do toho dva hezké kluky a máme hotový guláš. Teda knihu. Nečekejte od DUFF nějaký literární zázrak, ale určitě se dobře pobavíte.

Bianca a Wesley jsou povedený pár. Vlastně nevím, kdo z nich je horší. Upřímně ani jednoho nemám nějak extra ráda. Bianca se chová jako šílenec a Wesley je Wesley. Nejvíc mi vadí Biancin komplex méněcennosti. Nemůže si nějakou hloupou přezdívku od kluka, jehož IQ není zrovna na nejvyšší úrovni, brát tolik k srdci. To, že se snaží všechno řešit sama, tomu moc nepomáhá. Wesleyho ani nemá smysl moc rozebírat. Ke konci knihy jsem ho měla o trošku radši než Biancu. Úspěch. 


Celkově mi příběh připomíná teenagerovskou verzi filmu Kamarád taky rád. Možná se autorka trochu inspirovala. Jenže Bianca a Wesley jsou nepřátelé s výhodami. Knížka se rychle četla a já se pobavila nejednou hláškou. Jestli rádi čtete v angličtině nenáročnou četbu a chcete se pobavit, tak určitě skočte pro The DUFF!

I had to get out of there. I couldn’t stay. I couldn’t let myself fall into this trap.
 No matter how I felt about Wesley, he would never feel the same.
Because he was Wesley Rush. And I was the Duff.

Wesley Rush doesn’t chase girls, but I’m chasing you.

Jen jeden den

Autor: Gayle Formanová
Český název: Jen jeden den
Originální název: Just One Day
Knižní série: Just One Day                     
Žánr: YA (Young Adult), román
Nakladatelství: YOLI (CZ), Speak (En) 

Anotace
Když americká studentka Allyson potká během svého výletu do Evropy 
na pouličním představení Shakespearovy hry Večer tříkrálový bezstarostného holandského herce Willéma, okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra. A když je osud 
na druhý den svede dohromady znovu, Allyson udělá něco, co by sama od sebe nikdy nečekala: změní všechny své plány a odjede s Willémem do Paříže.
 Po jediném společně stráveném dni a jedné noci se jiskra rozhoří v jasný plamen… dokud se Allyson na druhý den nevzbudí a nezjistí, že je pryč nejen její milenec, ale také její luxusní hodinky a s nimi i sen o velké lásce. 

Za jediný den se život mladé dívky převrátí naruby. Allyson se vrací do Států a jako poslušná dcera podle přání svých rodičů nastoupí na vysokou školu. Během prázdnin však znovu utíká do Paříže – aby našla odpovědi, vášeň a možná i skutečnou lásku, která ji od onoho osudového dne nedává spát.

Hodnocení knihy:                 Hodnocení obálky:
Ale co když si Shakespeare – a Hamlet – kladli špatnou otázku? 
A neměla znít být, ale jak být?

Jedna bláznivá cesta do Paříže vám může změnit celý život. Stejně tak se to stalo Allyson. 
S okouzlujícím holandským hercem se pod přezdívkou Lulu zbrkle vydává navštívit město lásky. Jen na jeden den. Za jeden den se ale může stát spoustu věcí. Dokonce se můžete i zamilovat. Příběh není jen o hledání ztracené lásky, ale i o nalezení sebe sama a posouvání hranic. 
Kým vlastně chce hrdinka být? Dokonalou Allyson nebo odvážnou Lulu? Možná obojí... 

„Navždy a jeden den,“ odpoví.
Prudce vydechnu. Tohle je odpověď, kterou potřebuju.
 I kdyby to čirou náhodou nebyla pravda.

Allyson spokojeně žije ve své dokonalé bublině. Nikdy neodbočuje od plánu, nedělá bláznivé věci a její budoucnost je do detailů naplánovaná rodiči. Její druhé já Lulu je ale přesný opak. Hází všechno za hlavu a s Willémem zažije v Paříži ten nejlepší den svého života. Změní se. Jenže z Lulu se po návratu do Států musí opět stát perfektní Allyson. Návrat do reality ji pomůže otevřít oči.  

„Povězte ,den‘ a ,navždy‘ vynechte.“ Pak mi selže hlas.
Protože Rosalinda chápe. Povězte den a navždy vynechte. 
Po jediném dni totiž přijde smutek.

Willém je potulný herec. Křižuje Evropou a zažívá svoje dva roky prázdnin“. To právě on dal Allyson přezdívku Lulu a pozval ji na bláznivou cestu do Paříže. Tajemný Holanďan je jedno velké překvapení. Na nikoho se neváže a užívá si svojí svobody. Opravdu miluje Allyson nebo je to jen herecký klam?


Tedy mne miluj, Rosalindo!
A chceš, abych byl tvůj?
Což nejste dobrý?
To doufám.
Teď mi řeknete, jak dlouho jí budete věren,
až ji dostanete?
Na věky a ještě den.

Paříž. Hezký Holanďan. A cesta po Evropě. Jen jeden den je příjemná romantika na dlouhá odpoledne. Přenese vás do letního žáru města lásky. Pokud navíc zbožňujete Shakespeara, tak si přijdete na své. Autorka nás tak trochu seznámí s jeho komediemi a provede známými i neznámými místy. Je to skoro neoficiální průvodce Paříží. Asi si brzy začnu plánovat vlastní cestu po Evropě. Knížka mě totiž úplně dostala. Nejen, že je o Paříží (a já Paříž MILUJI! Bohužel jen platonicky, protože jsem tam stejně jako Allyson ještě nebyla), ale v kombinaci se Shakespearem tvoří nebezpečnou dvojici. 
Čtení je silně návykové.


Hlavní hrdinové jsou zajímavý a postupem příběhu se vyvíjí. Tedy aspoň Allyson určitě. Její Lulu stránka je sice bláznivá, ale odvahy má na rozdávání. Jediné co vás může štvát je její naivita. Vůbec ji nedochází, že Willém je cizí člověk a skoro vůbec nic o něm neví. Co očekávala? Sám Willém mi nesedl hned od první chvíle. Byl až moc dokonalý. Moc ochotný. Moc holandský...  
Je to tak trochu bad boy a přitom není. Každopádně chápu, proč po něm Allyson tak skočila. Kdo by neodolal recitování Shakespeara? Obě hlavní postavy si mě získali. 

Jediné co bych knize vytkla jsou zbytečné popisy. Ty jsem občas přeskakovala. Asi hlavně z důvodu, 
že jsem potřebovala vědět, jak to všechno dopadne, Klidně bych si knížku přečetla hned znova. 
Asi je to tou Paříží...
C’est courageous d’aller dans l’inconnu.
Je odvážné jít do neznáma.

Aliance

Autor: Veronica Rothová
Český název: Aliance
Originální název: Allegiant
Knižní série: Divergent series                     
Žánr: YA (Young Adult), román, Sci-Fi
Nakladatelství:  COOBOO (CZ), Katherine Tegen Books (En) 

Anotace
Tris a Tobias jsou opět spolu, ale společnost a systém, v kterém oba vyrůstali a kterému oba věřili, je v troskách. Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném 
– po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější.
Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala.

Hodnocení knihy:                 Hodnocení obálky:

"Říkají si Aliance... a podporují původní záměr města,“
dodá, když uvidí můj nechápavý výraz.

Máme tu poslední díl Divergentní série a s ním i spoustu neobjasněných otázek. Kdo teď převezme nadvládu nad městem? Co bude s Tris a Tobiasem? A to hlavní... Co se ukrývá za hranicemi? Rebelové, kteří si říkají Aliance jsou odhodlaní postavit se na odpor Odpadlíkům a zjistit, proč je lidé za městem potřebují. Velké odhalení, ale zpochybní všechno, co Tris a Tobias doposud s jistotou věděli.

Jako by se ve mně probudilo něco živého,co tam dosud jen dřímalo. 
A teď se mi to svíjí v žaludku a krku. 
Musím odejít. Musím se dozvědět pravdu.

Tris si konečně začne uvědomovat, že její život má nějakou cenu. Chce žít. Psychicky labilní dívka z Rezistence jako by ani nikdy neexistivala. Tris je teď silnější. Odhodlanější. A hlavně víc Neohrožená. Přesto ji minulost ale nechce pustit. Odpustí někdy svému bratrovi? Navíc být Divergentní neznamená přesně to, v co doufala. Hranice mezi dobrem a zlem je tenčí než dřív. 

A co když všechno co víte je lež? 


„Ve vědění je moc. Moc konat zlo, jako Jeanine... 
nebo moc konat dobro, jak se o to snažíme my. 
Ale samotná moc ublížit nemůže. Stejně jako samotné vědění.“

Tobias "Čtyřka" zápasí sám se sebou. Místo šílené Tris tak máme v Alianci šíleného Tobiase. To jsme si pomohli. Jeho nerozvážnost ho dostane do problémů. Nepomáhá ani to, že jeho vlastní matka a otec bojují o město. Najdou někdy s Tris svůj domov? Jejich vztah visí opět na vlásku. 

Celý můj dosavadní život byl jedna velká vzpoura. 
A teď se mám stát součástí další, tentokrát jako spojenec Porušených.

 Aliance je nakonec příjemné překvapení! Upřímně jsem se po Rezistenci bála, jaký bude třetí díl. Bude mě vůbec bavit? Má smysl číst dál? A jaká je moje odpověď po přečtení? Rozhodně ano! Aliance mě okouzlila. Příběh se zase vrací k dystopické Sci-Fi tématice podobné v prvním díle. Divergence. Společnost...  Konečně po zmateném druhém díle to všechno začíná mít hlavu a patu. K tomu obdivuji autorku, že ještě měla nervy se vrhnout do složitého tématu genetiky. Uvěřila jsem jí každé slovo.
Třetí díl je i jedinečný díky vyprávění z pohledů jak Tris, tak i Tobiase. Ze začátku si musíte na ten šok trošku zvyknout, pak ale čtení půjde jako po másle. Děj Aliance budete hltat stejně jako já!

 
Tak a jdeme rozebírat postavy. Tris. Už ji nemám ráda tolik co v prvním díle. Asi mě štve svým novým charakterem. Čekám, kdy se vrhne na nějakou sebevražednou misi. Styl psaní mi přijde trošku jiný, než v předchozích dílech a Tris nejde vidět do hlavy tak lehce. Nevíte, na čem s ní jste. Musím souhlasit s pasáží ve knize, kde je napsané, že každý kdo upadne v nemilost Tris, si to hezky odskáče. Temperament mají se Čtyřkou společný. Tris se ale umí lépe přetvařovat. Nejvíc mi na ní vadí spasitelský komplex. Nelituji ji. Může si za to vlastně sama.

 Tobias. Čtyřka. Velký uzlíček nervů a vzteku. Úplně si s Tris prohodili role z Rezistence. Teď o sobě pochybuje on. Strach z budoucnosti ho nutí dělat věci, které by normálně nedělal. Čím víc se bojí podobnosti s Marcusem, tím víc se objevují jeho špatné stránky. Pro mě osobně Tobias ztratil to kouzlo Neohroženého instruktora. Je z něho ustrašený kluk. Přesto ho mám poslední dobu radši než Tris. Jak mu to mohla udělat? Nechápu to... Vy snad ano? 

Celkové shrnutí knih? Divergence je nejlepší. Rezistenci bych vypustila. Kromě konce tam opravdu nic podstatného není. Aliance je napínavá a pokud neznáte spoilery, tak vás konec zaručeně šokuje.

Zahlédl jsem ji, ale neviděl jsem ji.
Nikdo ji ve skutečnosti neviděl až do chvíle, kdy skočila.
Ella xo. Používá technologii služby Blogger.