Filmy podle knih 2015 - trailery

Mám tu pro vás pár tipů na film, které mají letos vyjít ;)
Všechny jsou samozřejmě podle známých knižních předloh.

YA žánr

1. Paper Towns - Papírová města



 Hrdinou je Quentin Jacobsen, normální, tak trochu bojácný kluk, který má od dětství rád nespoutanou Margo. Ta mu pak jednoho dne nečekaně zaklepe na okno a vtáhne ho do podivuhodného dobrodružství. Když dívka další dny ve škole chybí, Quentin začne pátrat a brzy si uvědomí, že pro něj zanechala určité stopy. 
Znal vlastně Margo? A co jsou papírová města, s nimiž se nyní stále setkává?




2. Me and Earl and the Dying Girl


Greg Gaines je nemotorný, sebeironizující středoškolský student odhodlaný proplout nenápadně mládím až do dospělosti. Vyhýbá se intenzivnějším vztahům s jinými, jak jen to jde. Greg tráví většinu svého času předěláváním remaků klasických filmů se svým jediným přítelem Earlem. Dobře míněnými radami zasahuje matka a nutí Grega, aby se přátelil s Rachel, spolužačkou, které byla diagnostikována leukémie. Proti svému přesvědčení Greg ustoupí. Greg i Rachel jsou překvapeni a trochu v šoku, když zjistí, že se mají skutečně rádi. Postupně se z nich stávají nerozluční přátelé. Ale když se Rachel přitíží, Greg se začíná opět stahovat do svého opevněného vnitřního světa...



Romantika

3. The Longest Ride - Nejdelší jízda


Jednadevadesátiletý Ira Levinson chce ještě naposledy zajet do hor na místo, kde strávil s milovanou Ruth líbánky. 
V hustém sněžení však přehlédne zatáčku. Na zledovatělém srázu se zlomenou rukou a rozbitou hlavou nezbývá Irovi než doufat, že si auta někdo všimne a zachrání ho. Při vědomí ho udržují vzpomínky na manželku, která zemřela před devíti lety. 
O pár desítek kilometrů dál se Sophia Danková, dcera slovenského emigranta a Francouzky, poprvé v životě jede podívat na býčí rodeo, aby přišla na jiné myšlenky po nepříjemném rozchodu. Seznámí se s vítězem závodu, sympatickým kovbojem Lukem. Luke žije jen s matkou na ranči, stará se o dobytek, koně, pěstuje zeleninu, stromy, každý den tvrdě pracuje, aby rodinný majetek ve finančních nesnázích zachránil. Sophia se ocitá ve světě, jenž má jen pramálo společného s pohodlným životem studentky dějin umění. Navíc Luke skrývá tajemství, které by mohlo jejich vztah ukončit. Ira a Ruth. Luke a Sophia. Dvě dvojice, jejichž osudy se nečekaně propletou. 
Kdo koho vlastně zachrání?



Klasika

4. Far from the Madding Crowd Daleko od hlučícího davu


Příliš emancipované ženy to nikdy neměly lehké, na druhou stranu nikdy neměly nouzi o nápadníky, které jejich nezávislost přitahovala. Hrdinka tohoto příběhu má hned tři. Vybere si některého z nich? Nebo zůstane sama? 




5. Madame Bovary - Paní Bovaryová


Mladá a naivní Ema touží po vzrušujícím životě a velké lásce, kterou poznala jen na stránkách milostných románů, které četla v klášteře, kde byla vychovávána. Když ji otec provdá za venkovského doktora Karla Bovaryho, vstupuje Ema do manželství plná ideálů. Manželský stereotyp je pro ni velkým zklamáním, a to i přes nesmírnou péči jejího milujícího manžela. Ema začne hledat naplnění svých romantických představ v náručí jiných mužů, avšak štěstí pořád nenachází.



Thriller

6. Dark Places - Temné kouty


 Libby Dayové bylo sedm, když se její matka a dvě sestry staly oběťmi „satanistické vraždy“ v kansaském městečku Kinnakee. Libby přežila – a u soudu se proslavila svědectvím, že je zabil její patnáctiletý bratr Ben. O pětadvacet let později ji vyhledají členové neoficiálního spolku zaměřeného na notoricky známé zločiny. Doufají, že objeví důkazy svědčící o Benově nevině.
 Libby zase doufá, že na své tragické minulosti něco vydělá… 



Sci-Fi

7. The Martian - Marťan


Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi…

Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. 
A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití.
Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…

 CSFD


 Zaujal vás nějaký film? Jaký?

RC: Temné kouty


Autor: Gillian Flynnová
Český název: Temné kouty
Originální název: Dark Places               
Žánr: A (Adult), Thriller
Nakladatelství: Knižní klub (CZ), Shaye Areheart Books (En) 

Anotace
 Libby Dayové bylo sedm, když se její matka a dvě sestry staly oběťmi „satanistické vraždy“ v kansaském městečku Kinnakee. Libby přežila – a u soudu se proslavila svědectvím, že je zabil její patnáctiletý bratr Ben. 
O pětadvacet let později ji vyhledají členové neoficiálního spolku zaměřeného na notoricky známé zločiny. Doufají, že objeví důkazy svědčící o Benově nevině. Libby zase doufá, že na své tragické minulosti něco vydělá…

Hodnocení knihy:              Hodnocení obálky:
  


 Když mi bylo sedm let, povraždil bratr moji rodinu. 
Přišla jsem o mámu a dvě sestry: prásk, prásk, pích, pích, máčk, máčk.

2. leden 1985. Den kdy se změnil život celé rodině Dayových. Jediná přeživší satanistické vraždy, Libby Dayová, donedávna neměla žádné starosti. Spokojeně si žila z peněz veřejných sbírek a vládních podpor. Teď ji ale peníze docházejí a nezbývá ji nic jiného než kývnout na nabídku Vražedného klubu - nadšenců pro známé zločiny, a ponořit se zpět do temných koutů své minulosti.
Libby je od dětství pevně přesvědčená, že za masakrem její rodiny není nikdo jiný než starší bratr Ben. Existuje ovšem i jiná možnost? Postupně se otvírá i dalším teoriím a okruh podezřelých se zvětšuje. Teď je na Libby, aby vyřešila skládanku a mohla tak uzavřít svoji minulost.

Nikdy se těmito myšlenkami nemohu zaobírat moc dlouho.
Dala jsem jim vlastní název, jako by byly obzvlášť nebezpečnou oblastí:
 „temný kout.

Libby Dayová není žádná chudinka. Jako "oběť masakru" je zvyklá využívat solidarity ostatních lidí, a to zvlášť když jsou ochotni přispět peněžní částkou. Kromě svojí arogance a pořádné dávky sarkasmu je Libby také tvrdohlavá a jde si za svým. Jako hlavní hrdinka opravdu není moc sympatická.

Patty Dayová, hlava celé Dayovic rodiny, jen zázrakem stojí na nohou. Farma krachuje. Dluhů je čím dál víc. 
A její syn Ben má vážné problémy ve škole. Co si Patty počne? Právě Pattyina strana příběhu ukazuje tvrdou realitu roku 1985. 

A nakonec Ben Day. Skvělý bratr? Uctívač ďábla? Problematický teenager? Nebo snad chladnokrevný vrah? 
Jedno je ale jisté. Všechno se točí kolem Bena a 2. ledna roku 1985.


Vážně se chci pokusit něco vyřešit?
Může snad má případná víra, 
že je Ben nevinný být něčím víc než jen zbožným přáním?
A pokud skutečně nevinný je, 
nedělá to ze mne největšího bastarda v dějinách lidstva?


Temné kouty jsou ideální knihou pro všechny milovníky detektivních a napínavých příběhů. Gillian Flynnová má osobitý styl psaní, kdy do současného děje postupně zařazuje i vzpomínky z minulosti, takže máte možnost vyřazovat podezřelé. Stejně jako její bestseller Zmizelá, jsou Temné kouty plné nečekaných zvratů, které vás jistě šokují. Upřímně moc nemá smysl hádat, jak se děj bude vyvíjet dál, protože u Flynnové není nic tak jasné jak se může na první pohled zdát. Děj příběhu nikam nespěchá a chronologicky na sebe navazuje. Možná občas bych vytkla, že autorka zbytečně odbočuje a natahuje příběh, ale na druhou stranu je její styl neobyčejně čtivý, takže to knize nijak neuškodí. Pokud vám anotace knihy přišla moc hororová, tak vás mohu ujistit, že se vůbec nemusíte bát. Nic strašidelného v knize nenajdete, možná tak leda několik nechutných scén (ale to ke kriminálkám patří). 


Další charakteristika autorky je, že hlavní postavy nikdy nejsou sympatické. A mně Libby Dayová doslova pila krev. Spisovatelčiny psychologické popisy jsou tak realistické, že opravdu nelze pochybovat o charakteru hlavní postavy. Já jsem z Temných koutů nadšená a rozhodně se těším na filmové zpracování. Přesto se mi ale Zmizelá líbila o něco více. Asi jsem očekávala stejnou knižní pecku. Rozhodně doporučuji přečíst obě knihy a porovnat.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji MEGAKNIHY.
Knihu lze zakoupit ZDE.

Unboxing #1

Tak a je to tady!! Konečně! Můj první unboxing ;)
Musím říct, že jsem cestou z pošty balíček od Megaknih ani jednou nedala z ruky :D


Jak asi vidíte, tak je to jen jedna kniha. Kniha, kterou si chci šíleně moc přečíst!! 
*Chvíle napětí*
Poznali jste ji podle obálky? 


Jsou to Temné kouty od Gillian Flynnové! 

Četly jste ji už? Já se na ni teprve chystám, takže žádné spoilery ;) 
Je to krimiromán od autorky bestselleru Zmizelá. Jeden z důvodů proč si ji chci přečíst je, že někdy 
v létě má jít do kin film. Navíc anotace zní opravdu napínavě, takže to je můj výběr č. 1! 

RC: Čísla 1 - Na útěku

Autor: Rachel Wardová
Český název: Čísla 1 - Na útěku
Originální název: Numbers
Knižní série:  Čísla/Numbers                     
Žánr: YA (Young Adult), román, Sci-Fi
Nakladatelství: EGMONT (CZ), Chicken House/Scholastic Inc (En) 

Anotace
 Jem už od malička vidí v očích lidí čísla. Co ta čísla vlastně znamenají, pochopí v den matčiny smrti – jsou to data, dny, kdy lidé, kterým se dívá do očí, zemřou.
Život je pro Jem těžký, dokud nepotká kluka, kterému říkají Pavouk. Svět je náhle mnohem krásnější. Ale cestou do Londýna Jem pozná, že se blíží veliké neštěstí, které navždy otřese jejich životy… Od chvíle, kdy zemřela její matka, Jem věděla o číslech. Věděla o nich už mnohem dřív, vlastně odmalička. Když se podívala někomu do očí, registrovala v nich číslo. Ale jeho význam zjistila v den, kdy její matka zemřela na předávkování drogami. Číslo znamenalo datum úmrtí.

Hodnocení knihy:                 Hodnocení obálky:
Každý nějaký má, ale počítám, že jsem jediná, kdo je vidí. No, až tak přesně je nevidím. 
Tak nějak visí ve vzduchu; objevují se v mý hlavě. 

Jem se na první pohled zdá být obyčejnou patnáctiletou holkou. Až na to, že má zvláštní dar, který nedokáže nijak logicky vysvětlit. Vidí u ostatních lidí čísla, která znamenají jejich datum úmrtí. Den. Měsíc. Rok. S vědomím, že smrt číhá na každém kroku, se snaží Jem izolovat od jakýchkoliv vztahů a nerušeně si žít svůj život. To se ji daří do doby, než se blíže seznámí s klukem, kterému říkají Pavouk. Nešťastnou náhodou jsou svědky teroristického útoku v Londýně a tak začíná jejich dobrodružství.

Divný, pomyslela jsem si, stejný datum úmrtí – to je fakt zvláštní. 
Pak se mi v hlavě objevilo dnešní datum a to byla další rána. 08122009. 
To je dnes. Co to, sakra…

Hlavní postava, Jem, má velmi pesimistický pohled na svět. Touží po tom, aby jí všichni dali pokoj a ona si nemusela připomínat, že smrt je všude kolem ní. Její zvláštní dar vidět čísla je pro ni spíše prokletím. Jem je také hodně impulzivní a to ji dostane do pořádného maléru. 

Pavouk se ze začátku zdá být jako nepodstatná postava. Nějaký špinavý a smradlavý kluk s ne moc růžovou budoucností a slabostí pro Jem. Postupně ale hraje v příběhu čím dál větší roli. 

Ale já chci, aby si to řekla, protože mě to nedává žádnej smysl.“
    „Co?“
    „Že je všechno pro nás určený. Jako by nezáleželo na tom, co děláme,
 protože konec bude vždycky stejnej.“¨

První díl ze série Čísla je jako stvořený pro filmové zpracování. Příběh se odehrává ve vymyšlené současnosti a hlavní vypravěčkou není nikdo jiný než právě Jem. Už od začátku mě knížka příjemně překvapila svoji čtivostí. A co mě překvapilo ještě víc je fakt, že ani jedna z hlavních postav nemluví spisovně. Naštěstí jsem si rychle zvykla. Vlastně to příběhu dodává opravdovou atmosféru chudého života. Jediné co mi na knížce opravdu vadilo je, že děj je až moc průhledný. Nic mě nepřekvapilo. Vlastně se stalo všechno, co jsem očekávala už od začátku. Je to škoda, protože nápad s čísly je úžasný. 


A hlavní postavy? Jem a Pavouk. Ona má problémy s chováním a on se zamotá do prodeje drog. Ani jeden není perfektní a proto se k sobě tolik hodí. Už od začátku je jasné, že spolu přece musí skončit. Dokonce i Jem to tuší, jen si to nechce přiznat. Její postava mi občas ale lezla na nervy. Proč se nezastaví místo toho, aby dělala jedno šílené rozhodnutí za druhým? To samé s Pavoukem. Ti dva jsou jednoznačně pár šílenců. 

Knížka se mi líbila, ale očekávala jsem od ní něco víc. Asi za to může anotace, která je ve skutečnosti napínavější než celá kniha. Určitě ale doporučuji přečíst a udělat si vlastní názor.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji e-knihkupectví KNIHCENTRUM.
E-knihu lze zakoupit ZDE.
Ella xo. Používá technologii služby Blogger.