Krásná katastrofa

Autor: Jamie McGuire
Český název:   Krásná katastrofa
Originální název: Beautiful disaster
Knižní série:  Beautiful                      
Žánr: A (Adult), román
Nakladatelství: Fortuna Libri (CZ), Atria Books (En) 

Anotace
Strhující milostný příběh.
Ona nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Madox. 

Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje… On tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.

           Hodnocení knihy:                            Hodnocení obálky:
Všechno v místnosti křičelo, že sem nepatřím. Schody se rozpadaly, zákazníci se mačkali tělo na tělo a vzduch v místnosti byl směsicí potu, krve a plísně.
Krásná katastrofa je dokonalá knížka pro všechny romantické duše. Pokud máte stejně jako já slabost pro rebely, tak je to zaručeně "vaše kafe". Knížka se četla dobře a celkem mě i bavila. Děj je vyprávěný z pohledu studentky Abby.

Abby Abernathy se zdá na první pohled jako obyčejná vzorná holka. Vlastní hezkou sbírku svetříků a pilně studuje na universitě. Její momentální cíl je hodit svoji minulost za hlavu a být "úplně jiná Abby". Jenže potká Travise Madoxe. Rebela, který střídá holky častěji než ponožky. A tak celý příběh začíná.

 Čišel z něj sex a vzpurnost s jeho vyholenými hnědými vlasy a potetovanými předloktími a já obrátila oči v sloup na jeho pokus nalákat mě k němu.
Kniha je právě o vztahu Abby a Travise. Pokud čekáte velkou romantiku už od začátku tak máte smůlu. Ti dva si pořád jdou po krku. Abby štve Travisovo neustálé střídání holek, pití alkoholu a tajné zápasy. Ze všeho nejvíc ji ale vadí jeho vysoké sebevědomí. Travis si totiž vyhlídl Abby jako svůj další balící cíl. Jenže Abby vůbec není jako holky, které pokaždé podlehnou jeho kouzlu. Travis u ní tvrdě narazí do zdi. Aby ji svedl, tak se spolu na zápase vsadí. Tak je Abby přinucena se k Travisovi nastěhovat. Jejich vztah je ale úplně jiný, než kdokoli dokázal předpovídat. Stanou se z nich přátelé. 

Jejich okolí si ale není moc jisté, jaký druh vztahu vlastně mají. On ji láskyplně říká "holubičko" a ona na něho ochranitelsky dává pozor. Jsou Travis a Abby opravdu "jenom" přátelé? 

Travis Maddox vůbec není ten typ rebela, co čekáte. Je chytrý, pozorný a ke svým přátelům dokonce i milý. Zápasí jen proto, aby si vydělal na nájem. Bydlí totiž se svým bratrancem s kterým shodou náhod chodí i Abbyina nejlepší kamarádka America. O Travisovi je všeobecně známo, že nedokáže mít dlouhodobé vztahy a občas nedokáže ovládat svoje výbuchy vzteku.

"Peníze jsou mi ukradený, holoubku. 
Bál jsem se, že odejdeš a nikdy se mnou znovu nepromluvíš."


 Krásná katastrofa mě příjemně překvapila. Není to žádná typická předvídatelná romantika. Děj má několik zvratů a postupně odkrývá příběhy a vztahy hlavních postav. Krásnou katastrofa je samozřejmě hodně vášnivá. Většina hlavního děje se odehrává na universitě a u Travise v bytě. Upřímně obdivuji autorku, že dokázala brilantně zasadit příběh do tak nezajímavého prostředí.



Tak a teď k hlavním postavám. Abby Abernathy mi ze začátku připadala sympatická. Taková obyčejná milá holka. Úplně neškodná. Jenže to co se z ní vyklubalo? No děs a hrůza. 
Nejenže se k Travisovi chovala hrozně, ale ta holka byla vážně natvrdlá. A to ve všech směrech. Navíc má vážné problémy s rozhodováním. Mění svoje názory každou chvilku.

 Rozhodně mi ani ke konci nepřipadala tak sympatická jako na začátku. Pokud jste měli Travise za hrozného člověka, tak musím říct: Gratuluji Abby k povýšení na vyšší funkci!


"Poslední věc, kterou chci je špatná reputace, 
ale jsem unavená z vysvětlování našeho přátelství. K čertu s nima."


 A Travis Maddox? Ten se mi tak trošku líbil hned od začátku. Dobře tak pije, spí s hroznýma ženskýma a chová se jako by mu celý svět ležel u nohou. Ale je to jen jeho maska. Má k tomu svoje důvody. Ve skutečnosti je opravdu sladký a pozorný. Narozdíl od Abby se Travis od začátku knihy úplně změní (ne, vždycky se mu to daří dokonale, ale už i ta snaha se cení). Jeho postavu jsem si vážně zamilovala. Možná to je tím jeho sladkým rebelstvím a možná taky ne. Rozhodně jsem toho zoufalého drsňáka litovala už jen za to, že je schopný vydržet s Abby. Stejně jak je to napsané v knize, Travis je pro ni až příliš dobrý! Vůbec si ho nezaslouží.

                                "Nesnesu to, holubičko. Mám pocit, že se zblázním." 

Krásná katostrofa se mi jinak líbila. A to vážně nejsem milovnice kýčovitých románů. Taky vás nebaví romány bez nějakého rozumného děje? Tuhle romantiku bych asi zařadila do kategorie "ještě ten děj přežijete". Jinak vůbec nechápu proč z té knihy dělají mega bestseller? Úplně špatná nebyla, ale jako celek mi to přišlo průměrné. 


SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentářů:

  1. I když je recenze krásně napsaná, nestotožňuji se s hodnocením... Já knížce dala hvězdu a půl. Jsem teoc sexistická, předvidatelná, neoriginální a hloupá. Ale každý má jiný vkus, že? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, recenzi máš opravdu pěknou, ale je pravda, že já červenou knihovnu opravdu nemusím... Prostě to nejsou knihy pro mě :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda romány, ale červenou knihovnu taky moc nemusím :D Na Katastrofu jsem byla zvědavá, tak jsem ji přečetla.

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.