Bez naděje

Autor: Colleen Hooverová
Český název: Bez naděje
Originální název: Hopeless
Knižní série:  Hopeless                      
Žánr: YA (Young Adult), román, drama
Nakladatelství: Yoli (CZ), Atria Books (En) 

Anotace
Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. 

Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost... vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené. 

Hodnocení knihy:                            Hodnocení obálky:
"Karen?" ozvala se za námi Six. "Jestli ti to udělá radost, před chvilkou jsme tady měly dva fešáky. Ale vyrazily jsme je, když se ukázalo, že jsou nalitý." 
Karen se rozesmála. "No doufejme, že zítra sem nalákáte nějaké střízlivé mladíky."

Sedmnáctiletá Sky okno ve svém pokoji nikdy nezamyká. Se svou ztřeštěnou kamarádkou Six často pořádají noční radovánky a tak se u nich kluci střídají jako na běžícím pásu. Zatímco Six si intimní chvilky vyloženě užívá, Sky naopak nikoho daleko nepustí.
Vůbec nic totiž necítí. Žádné bušení srdce, ani motýlky v břiše.
Nic. jen prázdnotu. 


Díval se na mě a výraz opovržení v jeho pohledu teď vystřídal křivý úsměv, který mi připadal trochu nucený. Když jsem se na něj dívala, bylo mi jasné, že střevní chřipku můžu rovnou škrtnout. 
Ne, to se mnou prováděl on.

Věci se dají do pohybu, když Sky do života vstoupí tajemný a atraktivní kluk s pověstí potížisty, Dean Holder. Omylem ji osloví v obchodě jako Hope. A to jediné slovo stačí k tomu, aby ji obrátilo život naruby. Sky se poprvé rozbuší srdce.
Kdo je ta Hope? A jaké tajemství skrývá Holder?

Zaťala jsem prsty a horečně se rozhlížela, nač bych ještě mohla zaútočit. Strhla jsem z postele polštáře a hodila je do zrcadla, na odraz holky, kterou jsem už nepoznávala.

Adoptované Sky se vracejí vzpomínky. Můžete jen tak zapomenout svoje dětství? Zná Holdera? 
A co její adoptivní matka Karen? Je všechno, co Sky ví jen pouhá lež?
                                                                                                                    
Hlavní hrdinku Sky, jsem si oblíbila, přestože jsem se s ní moc nedokázala ztotožnit. Je sice vtipná a drzá jako já, obě máme společný divný smysl pro humor a taky naši lásku ke sladkostem, ale jinak mi Sky moc k srdci nepřirostla. Asi to bylo tím, že nejsem fanynka hrdinek typu "tak a teď je tu Holder... Jdu se na něho pověsit!". Navíc je tu ta její potřeba být neustále ve středu pozornosti.


Holder je takový dokonalý příklad chlapa, který v reálu neexistuje. Je hodně citlivý (někdy až moc), pozorný, neustále dolízá za Sky a rád se dívá na romantickou noční oblohu. Dokonalý bílý princ ve zlatém brnění, ne? Taky je to jeden z důvodů, proč mi první část přišla tak umělá.  

Tohle mi připadalo jako naprosto neobyčejný projev laskavosti. Další rys jeho rozštěpené osobnosti? Třeba je mutant, jako Hulk. Nebo Jekyll a Hyde. Dean je ten hodný a Holder zlý? Tam před obchodem jsem určitě viděla Holdera. Dean se mi líbil trochu víc.


 Od téhle knížky jsem očekávala hodně. Anotace mě hrozně lákala a recenze na ni pěly samé ódy. Snad proto mě překvapilo, že první polovina knihy byla tak hrozně přeslazená a nudná. Romantické scény byly snad v každé kapitole a já začala pomalu umírat. Zase další scéna Holdera a Sky? Další pusa a "ožívání". No super. Nutila jsem se číst dál. Musím přece vědět, jak to tedy je s Holderem a Hope, ne? Vážně jsem doufala, že na mě autorka vybalí bombu a já to s Bez naděje nezabalím. 
Shrnutí první části: "přeslazená romance".

Myslíte, že Colleen Hooverová může mít rozdvojenou osobnost?
Recenzi jsem záměrně rozdělila na dvě poloviny.
Tu první, která je zbytečně natahovaná a přeslazená...
A tu druhou, která je dokonalost sama!


Otočím se ke zdi, přetáhnu si peřinku přes hlavu a stisknu pevně víčka. Snažím se nebrečet, ale brečím. Brečím jako pokaždé, když mi táta v noci přinese dárek. Nenávidím dárek.

Druhá polovina knihy nemá žádnou chybu. Nejenže, na vás autorka vybalí bombu.... ale rovnou si vezme na pomoc celý atomový set. Hltala jsem stránky za stránkou a každá kapitola byla lepší, než ta předchozí. Teď mi konečně první část dávala smysl! Druhá polovina knihy je úplným opakem "přeslazené romance". Na řadu přijde drama. Pro někoho může být druhá polovina knihy hodně depresivní, ale tak to prostě je. Nemůžete čekat, že všechny knihy budou jen veselé. Změna autorčina stylu psaní jsem rozhodně přivítala. Najednou se kniha stala neuvěřitelně čtivou a napínavou. A proč?

 Na povrch vyplavou ty nejhorší Skyiné vzpomínky a hrdinka se s nimi musí vyrovnat.
 Zvládne to? S Holderem určitě!


SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentářů:

  1. Krásná recenze. Tuto knihu bych si ráda přečetla a doufám že to bude co nejdříve. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)) Můžeš třeba napsat Ježíškovi na Vánoce ;)

      Vymazat
  2. Super recenze! Já zase od knížky očekávala málo a proto mě překvapila. Přesto ale se shodneme v hodnocení, taky jsem dala čtyři hvězdičky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Později se vrhnu na Ztracenou naději :) Četla jsem, že děj má být z pohledu Holdera, tak mě zajímá, jestli se autorka líp vcítí do něj. Četla jsi ji? Jen mě zajímá, jestli je lepší nebo horší?

      Vymazat
  3. Mňa kniha veľmi nezaujala. Od Colleen som čítala Život jedna báseň a Maybe Someday a tie sa mi páčili oveľa viac ako toto. Asi som mala príliš veľké očakávania po všetkých pozitívnych recenziách.

    OdpovědětVymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.