Dýchání pod vodou

Autor: Alex Flinn
Český název: Dýchání pod vodou
Originální název: Breathing Underwater
Knižní série: Breathing Underwater #1                      
Žánr: YA (Young Adult), drama
Nakladatelství: Moba (CZ), HarperTeen (En) 

Anotace
Nick je jedním z vyvolených. Studuje vysokou školu, je inteligentní, oblíbený, bohatý. Lidé si myslí, jak snadný má život. Až na jednu věc. Nick nikdy nikomu neřekl o otcově násilnické povaze.Když se Nick setká s Caitlin, myslí si, že se všechny jeho problémy vyřeší. Caitlin má všechno, co Nick kdy chtěl - je krásná, talentovaná a miluje ho. Najednou se všechno změní.

Nick se musí smířit s tím, že mu jeho otec dal víc než jen zelené oči a peníze.V trýznivé cestě sebeobjevování se Nick dozví pravdu o sobě samém – věta „jaký otec, takový syn“ v sobě může skrývat i cosi děsivého.

Hodnocení knihy:                            Hodnocení obálky:
 "Lituji,“ říkám já. Ale nelitoval jsem.
Za mnou otec přihazuje své klíče. 
„Vždycky lituješ, Nicholasi, a vždycky zapomínáš.“

Nicholas Andreas má vážné problémy. Vlastní přátelé ho zavrhli a na krku má zákaz přiblížení ke své holce (nebo spíš ex-holce?) Caitlin. Jak se mu to povedlo? Má vážné problémy se zvládáním hněvu. Teď musí Nick povinně psát deník a chodit do třídy domácího násilí. Otázkou je, jestli se dá pomoci někomu, kdo si nechce připustit svoje chyby a už vůbec to, že by se z něho mohl stát odraz svého otce. Nick o nápravě vůbec nepřemýšlí. Jediné co ho zajímá je Caitlin a způsob, jak ji dostat zpět.

Nick Andreas, šestnáctiletý kluk se spoustou peněz, 
který studuje s vyznamenáním, prostě široko daleko bezkonkurenčně nejlepší. 
Všechno je to klam.


Nick není žádný úžasný hrdina po kterém budete šílet. Je to sobecký a egoistický manipulátor. Zápiskami z deníků nám vypráví současný děj i svoji temnou minulost s Caitlin. Jestli je něco středem Nickova vesmíru, tak je to právě ona
Získá ji zpět?
Jen klid.
Vzpomínám si na ledovce a na lyžařské túry s Tomovou rodinou, kdy jsem odmítal nosit podvlíkačky. 
Vzpomínám si na Lea. 
Vzpomínám si na dýchání pod vodou.


Dýchání pod vodou není žádná pohodová knížka. Musíte počítat s tím, že hlavní téma je domácího násilí. Moc legračních scének v knize rozhodně není a popravdě vás příběh Nicka celkem zdeptá. Rozhodně ji ale nemůžete úplně zavrhnout! Je fantasticky napsaná. Zaujala mě díky realistickému vyprávění, z kterého mě místy až mrazilo. Takhle vážně dokáže nějaký člověk přemýšlet a jednat? 


Je to velmi silný příběh. Hlavní postavu, Nicka, jsem vůbec ráda neměla. Jediná moje sympatie s ním bylo "soucítění", a to nikdy netrvalo moc dlouho. Tuhle zápornou postavu moc milovat nejde. Vím, že to je záměr autorky a musím uznat, že dokáže až děsivě popisovat věci z pohledu takového člověka, jako je Nick. Jediné, co mě na knize mrzí je nepřehlednost vyprávění. Útržky z deníku se mísí se současností, takže se musíte občas zorientovat, kde se právě nacházíte. Ke konci jsem si ale už zvykla. 

Alex Flinn si mě získala hlavně výběrem téma. O domácím násilí a zvládání hněvu se v knížkách často nepíše. Většina Young Adult knížek jsou jednoduché romány pro dospívající dívky a často končí "a žili šťastně až do smrti". Realita nás potom někdy hezky vrátí na zem. Myslím, že Alex Flinn se dokázala s tématem skvěle poprat a zpracovat ho zajímavě pro dospívající mládež. 
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentářů:

  1. Tuto knihu neznám, ale tvoje recenze mě zaujala, tak si ji budu muset přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jsem ráda, že tě zaujala. Alex Flinn taky napsala knížku "Netvor", podle které je i film (v originále Beastly). Hraje tam Alex Pettyfer ❤ ;)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku jsem četla a recenzovala taky, těžko říct jestli bylo lepší Dýchání pod Vodou nebo Hvězda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hvězdu si ještě musím přečíst a pak je určitě porovnám ;)

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.