Jen jeden den

Autor: Gayle Formanová
Český název: Jen jeden den
Originální název: Just One Day
Knižní série: Just One Day                     
Žánr: YA (Young Adult), román
Nakladatelství: YOLI (CZ), Speak (En) 

Anotace
Když americká studentka Allyson potká během svého výletu do Evropy 
na pouličním představení Shakespearovy hry Večer tříkrálový bezstarostného holandského herce Willéma, okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra. A když je osud 
na druhý den svede dohromady znovu, Allyson udělá něco, co by sama od sebe nikdy nečekala: změní všechny své plány a odjede s Willémem do Paříže.
 Po jediném společně stráveném dni a jedné noci se jiskra rozhoří v jasný plamen… dokud se Allyson na druhý den nevzbudí a nezjistí, že je pryč nejen její milenec, ale také její luxusní hodinky a s nimi i sen o velké lásce. 

Za jediný den se život mladé dívky převrátí naruby. Allyson se vrací do Států a jako poslušná dcera podle přání svých rodičů nastoupí na vysokou školu. Během prázdnin však znovu utíká do Paříže – aby našla odpovědi, vášeň a možná i skutečnou lásku, která ji od onoho osudového dne nedává spát.

Hodnocení knihy:                 Hodnocení obálky:
Ale co když si Shakespeare – a Hamlet – kladli špatnou otázku? 
A neměla znít být, ale jak být?

Jedna bláznivá cesta do Paříže vám může změnit celý život. Stejně tak se to stalo Allyson. 
S okouzlujícím holandským hercem se pod přezdívkou Lulu zbrkle vydává navštívit město lásky. Jen na jeden den. Za jeden den se ale může stát spoustu věcí. Dokonce se můžete i zamilovat. Příběh není jen o hledání ztracené lásky, ale i o nalezení sebe sama a posouvání hranic. 
Kým vlastně chce hrdinka být? Dokonalou Allyson nebo odvážnou Lulu? Možná obojí... 

„Navždy a jeden den,“ odpoví.
Prudce vydechnu. Tohle je odpověď, kterou potřebuju.
 I kdyby to čirou náhodou nebyla pravda.

Allyson spokojeně žije ve své dokonalé bublině. Nikdy neodbočuje od plánu, nedělá bláznivé věci a její budoucnost je do detailů naplánovaná rodiči. Její druhé já Lulu je ale přesný opak. Hází všechno za hlavu a s Willémem zažije v Paříži ten nejlepší den svého života. Změní se. Jenže z Lulu se po návratu do Států musí opět stát perfektní Allyson. Návrat do reality ji pomůže otevřít oči.  

„Povězte ,den‘ a ,navždy‘ vynechte.“ Pak mi selže hlas.
Protože Rosalinda chápe. Povězte den a navždy vynechte. 
Po jediném dni totiž přijde smutek.

Willém je potulný herec. Křižuje Evropou a zažívá svoje dva roky prázdnin“. To právě on dal Allyson přezdívku Lulu a pozval ji na bláznivou cestu do Paříže. Tajemný Holanďan je jedno velké překvapení. Na nikoho se neváže a užívá si svojí svobody. Opravdu miluje Allyson nebo je to jen herecký klam?


Tedy mne miluj, Rosalindo!
A chceš, abych byl tvůj?
Což nejste dobrý?
To doufám.
Teď mi řeknete, jak dlouho jí budete věren,
až ji dostanete?
Na věky a ještě den.

Paříž. Hezký Holanďan. A cesta po Evropě. Jen jeden den je příjemná romantika na dlouhá odpoledne. Přenese vás do letního žáru města lásky. Pokud navíc zbožňujete Shakespeara, tak si přijdete na své. Autorka nás tak trochu seznámí s jeho komediemi a provede známými i neznámými místy. Je to skoro neoficiální průvodce Paříží. Asi si brzy začnu plánovat vlastní cestu po Evropě. Knížka mě totiž úplně dostala. Nejen, že je o Paříží (a já Paříž MILUJI! Bohužel jen platonicky, protože jsem tam stejně jako Allyson ještě nebyla), ale v kombinaci se Shakespearem tvoří nebezpečnou dvojici. 
Čtení je silně návykové.


Hlavní hrdinové jsou zajímavý a postupem příběhu se vyvíjí. Tedy aspoň Allyson určitě. Její Lulu stránka je sice bláznivá, ale odvahy má na rozdávání. Jediné co vás může štvát je její naivita. Vůbec ji nedochází, že Willém je cizí člověk a skoro vůbec nic o něm neví. Co očekávala? Sám Willém mi nesedl hned od první chvíle. Byl až moc dokonalý. Moc ochotný. Moc holandský...  
Je to tak trochu bad boy a přitom není. Každopádně chápu, proč po něm Allyson tak skočila. Kdo by neodolal recitování Shakespeara? Obě hlavní postavy si mě získali. 

Jediné co bych knize vytkla jsou zbytečné popisy. Ty jsem občas přeskakovala. Asi hlavně z důvodu, 
že jsem potřebovala vědět, jak to všechno dopadne, Klidně bych si knížku přečetla hned znova. 
Asi je to tou Paříží...
C’est courageous d’aller dans l’inconnu.
Je odvážné jít do neznáma.
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentářů:

  1. Já se fakt zblázním! Já těch knih mám na seznamu už více než dost! :D Ale dobře no, tuhle si tam dám taky, jen nevím, kdy to budu všechno jako číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, ale musíme myslet pozitivně: Máme hodně knih a málo času. Nebylo by to hrozné, kdybychom měly málo knih a hodně času? :/

      Vymazat
    2. Taky mám dlouhý seznam co číst a nestíhám... Na druhou stranu je dobře, že si každý může najít žánry, které mu sedí :)

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.