RC: Čísla 1 - Na útěku

Autor: Rachel Wardová
Český název: Čísla 1 - Na útěku
Originální název: Numbers
Knižní série:  Čísla/Numbers                     
Žánr: YA (Young Adult), román, Sci-Fi
Nakladatelství: EGMONT (CZ), Chicken House/Scholastic Inc (En) 

Anotace
 Jem už od malička vidí v očích lidí čísla. Co ta čísla vlastně znamenají, pochopí v den matčiny smrti – jsou to data, dny, kdy lidé, kterým se dívá do očí, zemřou.
Život je pro Jem těžký, dokud nepotká kluka, kterému říkají Pavouk. Svět je náhle mnohem krásnější. Ale cestou do Londýna Jem pozná, že se blíží veliké neštěstí, které navždy otřese jejich životy… Od chvíle, kdy zemřela její matka, Jem věděla o číslech. Věděla o nich už mnohem dřív, vlastně odmalička. Když se podívala někomu do očí, registrovala v nich číslo. Ale jeho význam zjistila v den, kdy její matka zemřela na předávkování drogami. Číslo znamenalo datum úmrtí.

Hodnocení knihy:                 Hodnocení obálky:
Každý nějaký má, ale počítám, že jsem jediná, kdo je vidí. No, až tak přesně je nevidím. 
Tak nějak visí ve vzduchu; objevují se v mý hlavě. 

Jem se na první pohled zdá být obyčejnou patnáctiletou holkou. Až na to, že má zvláštní dar, který nedokáže nijak logicky vysvětlit. Vidí u ostatních lidí čísla, která znamenají jejich datum úmrtí. Den. Měsíc. Rok. S vědomím, že smrt číhá na každém kroku, se snaží Jem izolovat od jakýchkoliv vztahů a nerušeně si žít svůj život. To se ji daří do doby, než se blíže seznámí s klukem, kterému říkají Pavouk. Nešťastnou náhodou jsou svědky teroristického útoku v Londýně a tak začíná jejich dobrodružství.

Divný, pomyslela jsem si, stejný datum úmrtí – to je fakt zvláštní. 
Pak se mi v hlavě objevilo dnešní datum a to byla další rána. 08122009. 
To je dnes. Co to, sakra…

Hlavní postava, Jem, má velmi pesimistický pohled na svět. Touží po tom, aby jí všichni dali pokoj a ona si nemusela připomínat, že smrt je všude kolem ní. Její zvláštní dar vidět čísla je pro ni spíše prokletím. Jem je také hodně impulzivní a to ji dostane do pořádného maléru. 

Pavouk se ze začátku zdá být jako nepodstatná postava. Nějaký špinavý a smradlavý kluk s ne moc růžovou budoucností a slabostí pro Jem. Postupně ale hraje v příběhu čím dál větší roli. 

Ale já chci, aby si to řekla, protože mě to nedává žádnej smysl.“
    „Co?“
    „Že je všechno pro nás určený. Jako by nezáleželo na tom, co děláme,
 protože konec bude vždycky stejnej.“¨

První díl ze série Čísla je jako stvořený pro filmové zpracování. Příběh se odehrává ve vymyšlené současnosti a hlavní vypravěčkou není nikdo jiný než právě Jem. Už od začátku mě knížka příjemně překvapila svoji čtivostí. A co mě překvapilo ještě víc je fakt, že ani jedna z hlavních postav nemluví spisovně. Naštěstí jsem si rychle zvykla. Vlastně to příběhu dodává opravdovou atmosféru chudého života. Jediné co mi na knížce opravdu vadilo je, že děj je až moc průhledný. Nic mě nepřekvapilo. Vlastně se stalo všechno, co jsem očekávala už od začátku. Je to škoda, protože nápad s čísly je úžasný. 


A hlavní postavy? Jem a Pavouk. Ona má problémy s chováním a on se zamotá do prodeje drog. Ani jeden není perfektní a proto se k sobě tolik hodí. Už od začátku je jasné, že spolu přece musí skončit. Dokonce i Jem to tuší, jen si to nechce přiznat. Její postava mi občas ale lezla na nervy. Proč se nezastaví místo toho, aby dělala jedno šílené rozhodnutí za druhým? To samé s Pavoukem. Ti dva jsou jednoznačně pár šílenců. 

Knížka se mi líbila, ale očekávala jsem od ní něco víc. Asi za to může anotace, která je ve skutečnosti napínavější než celá kniha. Určitě ale doporučuji přečíst a udělat si vlastní názor.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji e-knihkupectví KNIHCENTRUM.
E-knihu lze zakoupit ZDE.
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentářů:

  1. Ami: Knížku jsem četla tak před rokem a už si z ní moc nepamatuju.
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem měla tuto knihu od Knihcenrtra, ale hodnotila jsem ji 2,5 hvězdičkami... Nemám stejný názor na konkrétní detaily, ale stejně jako ty jsem od anotace čekala víc. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.