Delirium

Autor: Lauren Oliverová
Český název: Delirium
Originální název: Delirium
Knižní série: Delirium (trilogie)                        
Žánr: YA ( Young Adult), román
Nakladatelství: CooBoo (CZ), HarperTeen (En) 

Anotace
Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. 
To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. 

Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný. Schází devadesát pět dní, jenže Leně se stane něco nemyslitelného: Zamiluje se.


           Hodnocení knihy:                            Hodnocení obálky:
Už je to šedesát čtyři let, co prezident a Konsorcium prohlásili lásku za nemoc.
amor deliria nervosa
Celá moje rodina už léčbu podstoupila.

Magdalena "Lena" Ella Halowayová se nemůže dočkat až podstoupí léčbu a bude tak imunní vůči chorobě amor deliria. Už by se nikdy nemohla nakazit jako její matka, která spáchala sebevraždu.


Lena je obyčejná osmnáctiletá dívka, která žije u své tety v Portlandu. Ráda běhá se svojí kamarádkou Hanou, pilně studuje a řídí se všemi pravidly společnosti. Svoji budoucnost si už naplánovala a teď se chystá  na evaulaci kde si ji prověří a přidělí jí budoucího manžela. Jenže Lena nepočítala s tím, že se něco může pokazit. Při její evaulaci nežádoucí (lidé z Divočiny, která se rozprostírá za hranicemi města) vypustí do místnosti stádo krav s nápisem láska. A tehdy Lena poprvé spatří Alexe.


Musím říct, že jsem se s hlavní hrdinkou nedokázala moc ztotožnit. Lena mi připadalo moc úzkostlivá a její posedlost dělat všechno podle pravidel mě štvala. Lena byla taková paní dokonalá, co se bojí vylézt z ulity a vidět svět doopravdy. Až ke konci knihy jsem si ji oblíbila.

Má zlatohnědé vlasy jako listí, když se na podzim začíná zbarvovat, a medové oči.
Určitě žije v Divočině, určitě je jedním z Nežádoucích.

Po evulaci se nerozlučné přátelství Hany a Leny (Halena!) začíná rozpadat. Obě dobře ví, že po léčbě už nic nebude jako dřív a tak by si měly užít svobody dokud to jde. Hana začne chodit na tajné party a poslouchat zakázanou hudbu, zatímco Lena se zase snaží dodržovat všechna pravidla. 
Zná vůbec Lena pořádně svoji kamarádku? 

Navíc je tu Alex.
Strážce z evaulace, který pozve Lenu na schůzku a taky rád chodí na zakázané party . Když se Lena snaží Hanu na tajné party varovat před noční razii regulátorů (policie), nezachrání ji nikdo jiný než právě Alex, o kterém si Lena myslí že je vyléčený.

Tahle přechodná část knihy mě vůbec nebavila. Autorka zbytečně odbočovala od hlavního děje a popisovala všechny nepodstatné detaily. Navíc úplně chyběl dějový spád. Možná proto se mi tato část špatně četla a nemohla jsem se přinutit pokračovat dál ve čtení.

amor deliria nervosa
"ovlivňuje tvou mysl tak, že nedokážeš jasně myslet a racionálně se rozhodovat"

Alex Sheathes obrátí Leně její dokonalý svět naruby. Není jako ostatní. Pochází z Divočiny a spolupracuje s odbojem. Je Nežádoucí. Bohužel se Lena do něho už zamilovala. 
Teď je oficiálně nakažená. A je jí to jedno!

Bum a je to tady! Alex a Lena! To na co čtenář tak dlouho čeká. Musím přiznat, že Alexova postava mi byla bližší než Lena. Alex byl totiž jejím úplným opakem.
 Nebojí se riskovat a navíc to je romantická duše.
 Na můj vkus to sice autorka s tím dokonalým princem přehnala, ale stejně jsem Alexovu kouzlu podlehla. Který kluk umí recitovat básně nazpaměť a dírou v karavanu se dívá na hvězdy? (Pokud nějaký takový existuje, ať se mi ozve..) 


Tvrdili nám, že láska je nemoc. Že nás nakonec zabije.
Vůbec poprvé si uvědomím, že to je možná taky lež.

Láska. Nejstrašnější ze všech smrtících věcí. Zabije tě, když ji máš, i když ji nemáš.
Miluji tě. Pamatuj si to. To mi nikdy nevezmou.

 Konec knihy byl asi nejlepší a nejnapínavější. Děj nabral spád a nepodstatné popisy autorka konečně vynechala. Podle mě jsou poslední kapitoly nejvydařenější z celé knihy. Neznamená to, že by kniha byla špatná. Dlouhé popisy jednoduše nejsou můj šálek kávy. 

 Jinak se mi Delirium moc líbilo. 
Autorčin nápad, že láska je nemoc je naprosto geniální! 

Určitě si knihu přečtěte! :) Pokud jste četli Delirium tak pište názory do komentářů ;)
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentářů:

  1. Tuto knihu jsem ještě nečetla ale tvá recenze mě na ni velmi nalákala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti si ;) Jinak existuje i pilotní díl k seriálu Delirium (viz GIFy u článku). Bohužel seriál neprošel, takže žádné pokračování není.

      Vymazat
  2. Mám prečítanú celú sériu, ale nepatrí medzi moje obľúbené, aj keď nápad je fajn. Záver sa mi vôbec nepáčil, podľa mňa je celá trilógia tak na jedno prečítanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že jsem od Deliria očekávala trošku víc...

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.