Hunger Games (trilogie)

Autor: Suzanne Collins 
                         Český název: Aréna smrti                   
                            Vražedná pomsta
                               Síla vzdoru
Originální název: The Hunger Games
                           Catching Fire
                             Mockingjay
Knižní série: Hunger Games
              Žánr:  YA ( Young Adult), román, Sci-fi, fantasy
Nakladatelství:  Fragment (CZ), Scholastic (En) 
    Vydání ČR: 2010, 2011
      Vydání USA: 2008, 2009, 2010

A nechť vás vždy provází štěstěna!



                             
                                         Aréna smrti 

Jmenuji se Katniss Everdeenová a posílají mne zemřít.
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit? Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska.
Hunger games začínají…


                                          Vražedná pomsta
Jmenuji se Katniss Everdeenová
 a zvítězila jsem v posledních Hladových hrách.
Strhující příběh lásky a touhy po přežití ve světě plném útlaku a nesvobody pokračuje! Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných...Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. 
Podaří se zabránit krvavému střetnutí nebo se plamínek vzpoury rozhoří naplno?
                        
                                           Síla vzdoru
 Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? 
Měla bych být.
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo…
Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...



Hodnocení knihy:
Hodnocení obálky:
Hunger Games (HG) patří mezi moje nejoblíbenější knihy. 
Nejen, že je to celosvětový fenomén, ale ty knížky jsou opravdu dokonalé.
Jsem vážně pyšná na to, že jsem HG objevila ještě předtím, než natočili první film. 
Bohužel v ČR o Hunger Games moc lidí neví. Asi bych čekala, že po filmu to naláká spoustu nových fanoušků, ale počet znalců HG je stále malý. 


 Katniss Everdeenová, hlavní hrdinka knih z dvanáctého kraje, není žádná princezna. Nepotřebuje prince na bílém koni. Dokáže si svůj zadek klidně zachránit sama. Vlastně Katniss jde většinou o to, zachránit si svůj zadek (no a taky ochránit svoje milované). Nebojí se porušovat zákony, umí střílet z luku a věří svému instinktu. Dokáže přežít. Na románky Katniss nemá čas a tak čeká až se její vztahy s Peetou a Hurikánem (Galem) vyřeší samy. Nebojí se vzdorovat Kapitolu a prezidentu Snowovi. 
Je symbolem rebelie. Je to "dívka v plamenech"!

Tahle trilogie Suzanne Collinsové je rozhodně jedinečná ve svém pohledu na hlavní postavu knih. Katniss není typická "dívka v nesnázích". Nikdy jí nešlo o to, zachránit svět nebo být symbolem rebelie. Chtěla jen běhat po lesích a střílet z luku. Je to postava, kterou si dříve, nebo později, zamilujete, protože se odlišuje od ostatních ženských hrdinek. Je více opravdovější se svou drzou osobností. silnou vůlí a odhodlaností. Není vykreslená jako neschopná slabá dívka, kterou MUSÍ někdo zachránit, aby z ní hrdinka byla. O takových dívkách čteme skoro v každém románu (stačí Isabella Swonová... uznejte, že nebýt Edwarda tak je už dávno po ní). Suzanne Collinsová pochopila, že je 21. století! 

Teď zpátky ke knihám! Začneme s Arénou smrti. V prvním díle se seznámíme s historií Panemu a ocitneme se s Katniss v Hladových hrách. První polovina knihy se moc nerozjíždí, ale jakmile se ocitnete v aréně... Knížka vás přímo pohltí! Stanete se Katniss bojující o holý život. Tuhle část jsem měla nejraději. Autorka se totiž umí skvěle žít do role postav a tak vidíte Katniss "do hlavy". Nejvíc mě asi zasáhla scéna s Routou (Rue). Každý, kdo četl HG ví o čem mluvím. Jinak mě trochu štvalo, jak se Katniss chovala k Peetovi. Předstírat lásku k někomu je trošku kruté. Peeta, kluk z 12 kraje, který Katniss tajně miluje od doby, kdy byl malým klukem, si tohle vážně nezaslouží. Na konci knížky mě zasáhla ještě jedná scéna. Ne, není to ta s těmi bobulemi, jak byste asi očekávali. Je to Catova smrt. Nad postavou, kterou jsem polovinu knihy nenáviděla, se mi chtělo brečet. Ten moment, kdy si Cato před smrtí uvědomí, že nikdy neměl vyhrát, protože je jenom pěšákem ve hře Kapitolu. Už je vlastně dávno mrtvý, jen o tom nevěděl. Tak ta mě dostala.


Vražedná pomsta je tak trošku o románcích Katniss a prvních vzpourách proti Kapitolu. No a taky je tady znovu naše milovaná aréna! Katniss si má brát Peetu, aby Kapitol měl pokračování své show vítězů. Dokážete si asi představit, že dvakrát nadšená z toho není. Navíc Hurikán (Gale) přizná Katniss, že ji má rád. To už je složitá situace. Začínají první vzpoury v Panemu a Kapitol se snaží získat kontrolu nad situací. Jak jinak, než výročními Hladovými hrami! Tohle opakování děje jsem moc neočekávala. No a teď do arénu pošlou jako odměnu všechny vítěze. Překvapivě Katniss tentokrát nejde o to zachránit svoji kůži, ale Peetovu. Považuje ho za důležitého pro vzpouru. Jenže nemá netušení, že se všichni ostatní za jejími zády tajně dohodly. Přežít musí ona. Je totiž symbolem vzpoury. Katniss si taky uvědomí jednu důležitou věc. Peetu asi miluje.

V posledním díle, jak už napovídá jeho název (Síla vzdoru), jde hlavně o vzpouru proti Kapitolu. Katniss se ocitne ve 13 kraji, který má být už dávno mrtvý. Stalo se z něj, však hlavní sídlo rebelů. Z arény se Katniss vrátí pološílená a nechce věřit tomu, že 12 kraj jak ho znala už neexistuje. Kapitol ho vyhladil. Děj se pak odehrává v podzemí a splývá čtenářům stejně jako šílené Katniss. Jejím hlavním cílem je teď zachránit Peetu a pomstít se Kapitolu. Jako symbol rebelie se zapojuje do boje po boku Hurikána. Pořád si ale není jistá koho miluje víc. Když rebelové Peetu zachrání ze spárů Kapitolu, tak nečekají jednu zásadní věc. Peeta je teď šílený. A chce zabít Katniss. Problém... Katniss se pokouší Peetovi připomenout kým byl, ale moc se jí to nedaří. Prezidentka 13 kraje, Alma Coinová, mezitím vymýšlí plán, jak ovládnout Panem a hlavní město Kapitol. Katniss použije jako vlastní figurku ve hře a pošle ji do "arény" města Kapitolu.

(MEGA SPOILER!!)
 Silných scén bylo v posledním díle hodně. Možná až moc. Začnu s Finnickem, hezkým výhercem her, kterého rebelové společně s Katniss zachránili. Jeho smrt byla pro mě šokující. Můj milovaný Finnick je mrtvý. Jak ho mohla autorka nechat umřít, když jeho žena čeká dítě? To není fér. No a jestli vás smrt Finnicka šokovala, tak scéna s Prim vám rozdrtí srdce. Ten moment, kdy se Katniss chce shledat se sestrou a vy se těšíte, jak to dobře dopadne a najednou.. bum.. vybuchnou padáčky a s nimi i Prim. Nechtěla jsem tomu věřit. V tomhle ale neměl prsty Kapitol, ale Coinová a omylem i trošku Hurikán. 

Nebojte, Coinová si to taky ještě vypije. Po Prim přijde na řadu Snow. Jeho smrt není nějak moc zajímavá. Katniss se nad ním slituje, protože jejím novým nepřítelem je teď Coinová. Snow tak umře na nemoc při vzpouře v Kapitolu. Nejlepší scéna z knihy je smrt prezidentky Coinové. Tu si opravdu vychutnáte. Katniss ji zastřelí těsně po tom, co umře Snow. Chce odplatu za smrt svojí sestry a taky ví, že Coinová by jako prezidentka udělala Hladové hry pro Kapitol. Není o nic lepší než Snow. 

Konec knihy je zmatený a divný. Katniss zabije Coinovou a to je vlastně konec. Tedy pokud nepočítáte ten "divný" opravdový konec, kdy Katniss a Peeta ve svém happy endu vychovávají děti. Já tomu konci moc nerozumím. Zaprvé byl Peeta přece pološílený a co se stalo dál s Panemem... Potřebovala bych nějaký lepší konec no. 


Co si o Hunger Games myslíte vy?

SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentářů:

  1. Je fajn, že tě HG tolik uchvátily. :) Mě se také tato série líbila, ale asi ne tolik jako tobě. V recenzi píšeš, že sis Katniss opravdu oblíbila. Já nevím, ale na mě ani tolik nezapůsobila. Jinak, co se týče grafického zpracování recenzí, to se mi opravdu líbí, ale jestli si můžu dovolit nějakou tu kritiku, mrzí mě, že jsi se více nerozepsala u vlastního hodnocení na knížku/sérii. Je pěkné, že jsi věnovala téměř odstavec Katniss, dokonale jsi vystihla a popsala čtenářům, přidala svůj názor na ni, ale zhodnocení knihy a děje jsi se úplně vyhnula. Například já bych se z recenze ráda dozvěděla třeba, co tě zaujalo na ději, jak na tebe jednotlivé knihy působily, co bys o nich řekla, jestli byla série čtivá, jestli byla nějaká místa, která se ti zcela nelíbila. Prostě objektivně ohodnotit celou knihu včetně děje a postav. :)
    Doufám, že si nemyslíš, že bych tě chtěla shodit nebo něco takového! Jen chci vyjádřit svůj názor ohledně tvých recenzí a třeba ti i něco doporučit. ;) Mimochodem desing tvého blogu se mi moc líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tvůj názor a radu :) Ve psaní recenzí jsem nováček, tak se nějak snažím přijít na to, jak by měly být správně napsané a jak bych je chtěla mít strukturované já. Najít zlatou cestu.. Místo toho mám zatím chaos :D (to se snad ale spraví). Ke každé HG knížce chci napsat samostatnou recenzi, tak na tom pak zapracuji. Jinak jsem ráda, že se ti design blogu líbí :) Umělecká stránka jsem prostě já no.. :D

      Vymazat
  2. Musím se přiznat, že jsem nejdříve viděla první tři filmy a až potom mě napadlo, že bych si přečetla knížky. Mělo to aspoň malé plus v tom, že některé věci se mí lépe představovaly. Nicméně, trilogii jsme zhltla jedním dechem a teď vstřebávám emoce, až se mi z toho točí hlava. :)
    Je to úžasná trilogie. Úžasný nápad. Od prvního okamžiku jsem byla doslova unesená nápadem - tím obrovským kontrastem mezi chudobou a přepychem, ostnatým drátem a pilulkami na zvracení v Kapitolu. Uchvacující a odporné zároveň. Obecně mám ráda náměty jako jsou Matrix, protože ačkoliv se nerodíme v líhních s velkým drátem na zátylku, tak ve skutečnosti se naše životy moc neliší. Jde pouze o mistrovsky napsanou metaforu.

    Stejně tak jako Hunger Games. Ostnatým drátem kolem dvanáctého kraje spolu s mírotvorci bych nazvala svou nudnou kancelářskou práci, která mě nutí trávit 3/4 dne u počítače, s výhledem na dálnici, abych mohla poté 1/2 platu odevzdat za nájem v bytě, ve kterém vlastně jenom spím.

    Proto doufám, že příběhy, jako jsou Hunger Games, otevřou oči co nejvíce lidem - hlavně tedy mladší generaci a... a zkrátka nějak to s nimi pohne a získají větší rozhled.

    A když se mám vrátit zpátky ke knize, tak nejvíce mě samozřejmě zarmoutila smrt Finnicka - v tu chvíli jsem knihu odhodila a za dva dny jsem nebyla schopna přečíst víc jak 10 stránek. Připomnělo mi to zlost, když v Harrym Potterovi umřel Lupin a Tonksnová, po nichž zůstaly jenom děti. Když nato přišla smrt Prim, tak jsem si těch pár řádků musela přečíst víckrát, protože jsem tomu nerozuměla a nechtěla jsem to přijmout. Mám taky mladší sestru, a proto jsem rozhořčeně líčila mému příteli (který nečetl, ale viděl rovněž jako já 3 filmy), že pro mě v tuto chvíli už nemá smysl tu knížku dočíst, protože kdybych byla Katniss a umřela by mi Prim před očima, v tu ránu by pro mě všechno ztratilo smysl. Hurikán i Peeta by mě nezajímali a možná bych spáchala sebevraždu namístě. Co to byl za nápad zabít Prim? Proklínala jsem autorku. Vždyť celý příběh byl postavený na tom, že se Katniss nabídla místo své malé sestřičky, aby ji uchránila. Jaký má potom smysl vyhrát válku, když je mrtvá? Byla jsem strašně naštvaná. Jenom malou, tichou náplastí byl pro mě řádek, ve kterém se psalo, že Katniss opět usíná v Peetově náruči.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě hlavně na HG zaujalo, že řeší i politický systém. Katniss, Prim, Peeta, Hurikán a ostatní obyvatelé Panemu byly pro Kapitol jen pěšáci v jejich hře. Ve hře mocných. V momentě, kdy do Katniss dojde, tak vyhrožuje bobulemi a začíná hrát svoji vlastní hru.

      Taky mi nejdřív smrt Prim nedávala smysl, ale pak mi došlo, že to je zase připomínka, že Katniss je jen pěšák, ale tentokrát Coinové. A kdyby ona vládla, tak by se nic nezměnilo, byl by to zase Snow v ženských šatech.. a celé HG by pak nedávalo smysl. Je to smutné, ale Prim musela padnout za oběť, aby to Katniss došlo :'(

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.