Persefona

Tak a je tu zase něco málo z mého blogu.
Asi si říkáte proč zrovna Persefona? Co je to za nadpis článku? 
No uvidíte.

My školou povinní jsme nuceni dělat referáty do kterých se nám často vůbec nechce (a neříkám to jen z vlastní zkušenosti..). Já osobně se nedokážu dokopat k tomu, abych je udělala předem a tak je nechávám na poslední chvíli. Klasika že? Ano, přiznávám že v tomhle jsem šíleně líná. Studuji umělecké gymnázium (což je prakticky skoro normální gympl, akorát vás nemučí z matiky a všech těch "logických" předmětů) a do dějin výtvarného umění jsme dostali referát. Každý si měl vybrat nějakého řeckého boha/bohyni/hrdinu a já si vybrala Persefonu. Šíleně MOC jsem ji chtěla dostat. jenže jsem samozřejmě nebyla jediná...       Náš boj o postavy způsobem kámen, nůžky, papír byste museli vidět ;) Samozřejmě, že jsem ale nakonec vyhrála (jupííí!).

KDO je Persefona?
Nebojte, neusnete nudou. Já to zkrátím!
Podle řecké mytologie je Persefona dcerou nejvyššího boha Dia a bohyně úrody Déméter. Bůh podsvětí Hádes se do Persefony zamiluje a odnese si ji do podsvětí. Déméter je nešťastná a zemi trápí hladem. Nakonec se Zeus domluví s Déméter, že se Persefona může vrátit jen pokud nic v podsvětí nesní. Hádes ale Persefonu přelstí a dá ji sníst jadérko z granátového jablka. Persefona se nemůže vrátit. Déméter je zase naštvaná a kdo jiný všechno nespraví? Zeus! Dohodne se s Hádem, že třetinu roku bude Persefona přebývat v podsvětí a dvě třetiny na zemi s matkou. The end!

PROČ jsem tak nadšená kvůli Persefoně?
Četla jsem totiž dokonalou knížku od Meg Cabotové
Určitě Meg Cabotovou znáte ;) Deník princezny (ty filmy miluju!) nebo série supermodelky!
Knížka Mezi láskou a smrtí je v podstatě příběh moderní Persefony. Nic jiného neprozradím, budete si muset přečíst ;)


Mezi láskou a smrtí
Meg Cabotová

Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí.
 Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. 
Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit... Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti?
První díl nové strhující „podsvětní“ řady.

Tak co? Zaujala vás anotace?
 Jinak druhý díl by měl vyjít 1.3.2015 v Knižním klubu!

Podsvětí 2: Láska v podsvětí



SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentářů:

  1. Meg Cabot samozřejmě znám (díky sérii Supermodelky) a i anotace vypadá dobře ;) Jestli na knihu narazím, tak si jí pujčím!
    Tohle jsem o Persefoně vůbec nevěděla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě knížka zaujala ;) Meg Cabotovou mám ráda a Mezi láskou a smrtí se mi líbila! Jinak jsem teď přebornice na Persefonu haha ;)

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.