Rezistence

Autor: Veronica Rothová
Český název: Rezistence
Originální název: Insurgent
Knižní série: Divergent series                     
Žánr: YA (Young Adult), román, Sci-Fi
Nakladatelství: COOBOO (CZ), Katherine Tegen Books (En) 

Anotace
Žádná volba není bez následků.
Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?

 Hodnocení knihy:                 Hodnocení obálky:

Pravda je jako divoké zvíře, je tak silná, že se nenechá uvěznit v kleci. 
Z manifestu frakce Upřímných

V této knize jde jen o jedno. O přežití. Tris a Tobias se pokoušejí najít bezpečné místo a vymyslet, co udělají dál? Navíc hrozí válka frakcí a Sečtělí se pokoušejí dostat k moci. Tris se teď musí vyrovnat nejen se ztrátou rodiny, ale i s odpovědností za své činy. Sečtělí ji ale nenechají ani na chvíli v klidu. Obětuje se jako pravá Odevzdaná a nasadí svůj život pro dobro ostatních? 

A je tu ještě něco, ještě něco horšího, co jsem si dosud neuvědomila. Byla jsem ochotná radši umřít, než abych zastřelila Tobiase, ale nic takového mě s Willem ani nenapadlo.

Známá Beatrice "Tris" Priorová zmizela a místo ní je tu nová. Šílená Tris. Dobrovolně se vrhá do všech sebevražedných misích a na to, že svůj život bezhlavě riskuje ani v nejmenším nemyslí. Je hodně labilní a tak Tobiasovi nezbývá nic jiného, než na ni co nejvíce dávat pozor. Je spíš pošetilá než Neohrožená. 


Jak to, že vím tak málo o klukovi, který tvrdí, že mě miluje - o klukovi, 
jehož jméno má takovou sílu, že nám všem zachránilo krk ve vlaku plném nepřátel?

 Tobias "Čtyřka" Eaton se v druhém díle taky hodně změnil. Snaží se chovat víc jako opravdový vůdce Neohrožených. Podle mého názoru se mu to ale nedaří. Tris ho má pod svým "pantoflem" a tak buď lítá za ní a snaží se jí zachránit život nebo souhlasí skoro se vším co řekne nebo udělá. Vůbec to není náš milovaný Čtyřka z prvního dílu.


Celou dobu mi tvrdíš, jak jsi pro ně nebyla dost dobrá, dost nesobecká, a teď, když je v sázce tvůj život, si chceš hrát na hrdinu? Přeskočilo ti?"

Druhý díl Divergentní série slibuje vyjasnění konfliktu v prvním díle. Co je Divergence. Svět za plotem. Sečtělí. Město a frakce. Já se ale nedozvěděla skoro nic. Proto mě Rezistence upřímně zklamala.  Celý děj je o tom, že Tris s Tobiasem zmateně pobíhají mezi jednotlivými frakcemi a pokaždé se "nečekaně" objeví Sečtělí a zmaří jejich malou pauzu. A tak to jde pořád dokolečka kromě posledních pár kapitol knihy, kdy se konečně stane něco zajímavého. Bohužel v momentě velkého finále na konci, kdy se to dozvíte... Konec. Musíte si přečíst třetí díl.


Nejhorší je, že naši milý hrdinové z prvního dílu jsou úplně cizí lidé. Z Tris je adrenalinový sebevrah a o divném Tobiasovi pod pantoflem radši ani nechci mluvit. U té Tris to člověk aspoň trošku pochopí, když někoho zabila, ale Tobias? Kam se poděl? Vážně chci zpět moje milované hrdiny z prvního dílu!

Rezistenci jsem zpočátku četla s nadšením. Postupně ze mě ale všechna radost úplně vyprchala. 
A vážně mě to mrzí, protože první díl se mi šíleně líbil! Často mě mátl i samotný styl vyprávění. Chvíli jste byli v nějaké frakci, objeví se Sečtělí, nastane boj, útěk a najednou jste v jiné frakci. A kde? 
To pochopíte až po přečtení prvních dvou stran kapitoly. Jako by tuhle knihu napsal někdo jiný.  

„Nejsem důležitá. Nikomu nebude vadit, když tady nebudu."
„Kašlu ti na ostatní! A co mně?"
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentářů:

  1. Sakra práce, já už se na tuhle sérii vážně musím vrhnout! Divergenci jsem zatím viděla jenom jako film a na knihy se chystám už dlouho, ale zatím se k nim stále nemůžu dostat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je lepší :) Zatím se mi líbil nejvíc první díl, ale uvidím jaká bude Aliance ;)

      Vymazat
    2. To věřím, ve většině případů jsou knihy lepší, jenže si na ně stále nějak nemůžu najít čas :(

      Vymazat
  2. Mně se rezistence líbila nejvíc z celé série... Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Ještě se vrhnu na Alianci a pak se rozhodnu, která je nejlepší. :D

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.