Na hraně zapomnění

Autor: J. A. Redmerski 
Český název: Na hraně zapomnění
Originální název: The Edge of Never
Knižní série: Na hraně zapomnění (1. díl)        
Žánr: román, YA (Young Adullt)
Nakladatelství: YOLI (CZ), Createspace  (EN) 

Anotace:
Camryn Bennettovou zkouší osud jako nikoho druhého. Rodina se jí rozpadla, když se otec matkou rozvedli a bratra zavřeli do vězení. Její přítel tragicky zahynul při autonehodě a nejlepší kamarádka Camryn zrovna obvinila, že jí chce přebrat kluka. Pak už stačí jediný den práce v obchodě s oblečením, aby se definitivně rozhodla – tohle není život, který by chtěla žít. 

Camryn tedy hodí všechno za hlavu a vydává se na cestu napříč Amerikou. V autobuse se seznamuje se sympatickým, i když trochu tajemným Andrewem Parrishem, který má vlastní důvody, aby dal svému předchozímu životu vale. Oba mladí lidé si rychle padnou do noty a dohodnou se, že budou cestovat spolu – ale jen cestovat. Byť se oba dva tvrdohlavě brání vzájemným sympatiím, dodržet slib, který si dali, se ukazuje stále jako těžší a těžší…. 


Hodnocení knihy:                            Hodnocení obálky:
„Hele, bacha,“ zvedla jsem varovně ukazováček,
 „jestli si – myslíš, že si tady začnu vylejvat srdce podle klasickýho filmovýho klišé, tak seš na omylu.“

Dva cizinci, jeden autobus a cesta napříč Amerikou. Měla to být náhoda nebo osud? Camryn Bennettová se na svojí "cestě nikam" seznámí s pohledným mladíkem, Andrewem Parrishem, který právě jede navštívit svého umírajícího otce. Ta jedna společná cesta autobusem změní všechno. Jejich pohled na život, na přátelství, ale hlavně na lásku. Camryn i Andrew touží uniknout na chvíli před realitou a podnikají další cestu. Tentokrát jen oni dva. Oba se ale dlouho nedokážou rozhodnout, co vlastně od toho druhého chtějí. Rozhodnou se dříve, než bude pozdě a jejich cesty se definitivně rozejdou? 

Mám chuť se milovat.
Trpělivě čekal, pořád s tím úsměvem na rtech.
„Připraveni na lásku,“ vypravila jsem ze sebe konečně.

„Jsme?“
„Co?“
Jeho úsměv se prohloubil. „Nic,“ odpověděl a odvrátil se.
Zrudla jsem. Nevěděla jsem proč. Nechtěla jsem to vědět.

Camryn Bennettová už má po krk svého starého života. Sbalí si jen to nejnutnější, naskočí na první autobus a rozjede se do neznáma. Po smrti svého přítele Iana o lásce nechce ani slyšet. Rozhodně se nehodlá zamilovat do nikoho jménem Andrew Parrish. 

Andrew Parrish netuší, jak se smířit se smrtí otce. V autobuse se náhodou seznámí s hezkou blondýnkou Camryn, kterou nedokáže dostat ze své hlavy. Stejně jako ona, se Andrew rád toulá do neznáma a ještě radši hraje na kytaru a zpívá. Jeho idolem je řecký bůh a pěvec, Orfeus. Bude Camryn nakonec jeho Euridykou? 

 

„Promiň, Cam, ale na náhodu je to moc 
silný kafe. 
Vy dva jste se prostě měli potkat. 

Je to jako nějaká zatracená fantastická love story, 
kterou 
by si člověk nevymyslel, nepřijde ti?“


Na hraně zapomnění není žádná sladká romantika. Hlavní hrdinka knihy, Camryn, se nehodlá na nikoho vázat a radši kolem sebe staví obranné hradby. Andrew se zase nechce zamilovat. Ona utíká před životem, on před smrtí. Vzájemnou přitažlivost, ale popřít nedokážou. Oba se proto schovávají před svými city a hrají si na to, že jsou jen přátelé. Přátelé bez závazků, přátelé se závazky, přátele s pravidly? Nikdo se v tom nevyzná. Knížka ale rozhodně není jen klasické romantické klišé. Je to spíše příběh dvou zmatených lidí, kteří hledají svoji cestu životem. 

Děj je zpočátku zmatený a připadá mi, že do knihy moc nepatří. Teprve od kapitoly, kdy se Camryn rozhodne nastoupit do autobusu, se všechno rozjede. Příběh se pak úžasně čte. Pořád se něco děje, takže čtenář je ve střehu a nenudí se u zbytečných popisků. Celá kniha je vyprávěná z pohledu Cam a Andrewa, kteří se po kapitolách střídají. Stylově se oba pohledy ani neodlišují, což mi nevadilo. Jako by to vyprávěla jedna osoba, jen s mužskou nebo ženskou perspektivou. Rozhodně mě překvapilo několik zvratů v ději. Nejvíc asi ten na konci. To jsem chytala infarkt a modlila se, ať to není pravda. Sice jsem to nějak v průběhu knihy tušila, ale stejně mě to zaskočilo. 


Hlavní postavy jsou roztomilé. V jednom kuse se pošťuchují a hádají jak pětileté děti. Cam je hodně impulsivní a vrhá se do všeho po hlavě a Andrew je tvrdohlavý jak beran a musí si prosadit svou. Upřímně se divím, že jim to tak klape. No jo, dokonalé romantické páry. Velké plus knihy je, že neotravuje se zbytečným zamilovaným trojúhelníkem. Co mi ale na knize vadilo, byl konec. Celou dobu to plyne ve stejném tempu, ale pak autorka zrychlí nejdřív na sto a pak na dvě stě. Přeskočila tu nejdůležitější srdceryvnou a napínavou část pro čtenáře. Její chyba. 

Na hraně zapomnění mě hodně bavilo. Je to něco mezi romantikami od Colleen Hooverové a Padesáti odstíny šedi. Příjemný oddechový mix. Určitě si přečtu i druhý díl!
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentářů:

  1. Knížka vypadá dobře, ale já na romantiky moc nejsem, takže tenhle příběh asi oželím :) Jinak skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vyzerá zaujímavo, škoda že romantiku neznášam :D
    Pekná recenzia :)

    ➳Heroines Never Fade

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ně musím mít chuť :D Jinak bych se nepřinutila ;)

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.