RC: Rudá jako krev

Autor: Salla Simukková
Český název: Rudá jako krev
Originální název: Punainen kuin veri
Knižní série: Lumikki Andersson #1           
Žánr: Thriller, román, YA (Young Adullt)
Nakladatelství: EGMONT (CZ), Skyscape (FI) 

Anotace
 Byla jednou jedna dívka, která se naučila bát...
Lumikki Anderssonová je svéhlavá sedmnáctiletá dívka, která má ráda samotu a silnou černou kávu. Řídí se pravidlem „neplést se do záležitostí druhých“. Jednoho rána ale objeví ve školní temné komoře sušící se řadu pětiseteurových bankovek. Ve vzduchu visí pach krve. Nález bankovek od základů otřese jejími zásadami, obrátí její všední život vzhůru nohama a vtáhne ji do světa drogových dealerů a násilníků.

Rudá jako krev je první díl úspěšné trilogie. Práva na její vydání se už prodala do 37 zemí světa. Ve druhém dílu s názvem Bílá jako sníh se hrdinka vydává do Prahy. Závěrečný díl nese název Černá jako eben.


Hodnocení knihy:              Hodnocení obálky:

 Rudá louže pod Natalií se roztahovala a roztahovala. Požírala sníh kolem sebe. 
Červeň byla nenasytná a teplá, ale vteřinu po vteřině chladla.

Svět drogových dealerů, vražd a krvavých peněz. To je thriller Rudá jako krev. Lumikki Andersonová je dívka, která se zásadně do ničeho neplete. Dívka, která touží splynout s davem a žít si poklidně svůj život. Přesto se ale rozhodne dobrovolně vyřešit tenhle zapeklitý případ. Za všechno může trojice středoškoláků, která si ponechá tašku plnou bankovek a tak spustí lavinu událostí, které nejdou zastavit. Vyváznou z téhle situaci živý?
Lumikki má spoustu otázek, na které nezná odpovědi. Komu patří krvavé peníze? Proč chtějí Elisu unést?
 A především, kdo za tím vším stojí? 

Rudá jako krev je YA thriller, z kterého vás bude seversky mrazit. 

Někdo pohodil tašku plnou krvavých bankovek v noci na dvorek. 
Peníze značily odměnu. Krev značila varování. 
Byly ty peníze pohrůžkou, nebo poděkováním? A komu? 

Hlavní hrdinka, Lumikki Andersonová je studentka umělecké školy a tichá introvertka. Nikam nezapadá a ani po tom upřímně netouží. Lummikki se ráda obléká se do sportovního oblečení, miluje kávu  a kašle na názory ostatních. Je v ní ale víc než se může na první pohled zdát. I ona má své tajemství.

Kasper, Tuukku a Elisa jsou nerozlučná trojka. Rádi se baví na večírcích a užívají si mládí. Jenže přesně tohle je do celého maléru dostane. Zpočátku nevinný nápad se jim nehezky vymstí. 


Peníze. Chlápci pronásledující Elisu. Fotky mladé ženy. Lední Medvěd.
Jak to vše souviselo?

Jako správná milovnice napínavých příběhů jsem se do Rudá jako krev s chutí pustila. Číst tuhle knihu byl pro mě zajímavý zážitek. Ani na chvíli se nešlo zastavit. Skoro jako bych si pustila film. Jedna akce hned střídala druhou. Děj knihy je vyprávěn chronologicky, ale některé detaily autorka schválně zamlčuje. Zpočátku zmatený začátek příběhu, se nám tak pomalu začíná rozplétat a všechno do sebe nakonec zapadne jako puzzle. Navíc máme možnost vidět děj i z úhlů jednotlivých postav. 
Zaujal mě hlavně autorčin neobvyklý styl vypravování. S nečekanou lehkostí dokáže popsat ošklivé detaily a způsobit vám mrazení v zádech. Každá stránka vás tak nutí otáčet dál. 


Charaktery jednotlivých postav jsou v knize také přesně popsané. Díky tomu se dokážete snadno  a rychle zorientovat, kdo je padouch. S hlavní postavou jsem se sžila hned od začátku. Asi to je tím, že Lummiki je studentkou na umělecké škole, stejně jako já. Rozhodně bych do ní ale neřekla, že bude tak odvážná. Podceňovat introverty se nevyplácí.
Celkové dojmy z knihy jsou jen pozitivní. Knížka mě bavila a rozhodně se někdy musím vrhnut i na další díly. Pokud máte rádi napínavé Young Adultovky, tak Rudá jako krev nesmí ve vaší knihovničce chybět ;)


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji e-knihkupectví KNIHCENTRUM.
E-knihu lze zakoupit ZDE.
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Knížka vypadá dobře, taky bych si ji ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně zpracovaná recenze! Ta obálka na mě působí sice trochu depresivně, ale anotace mě velmi zaujala. doufám, že si knihu někdy přečtu :)
    Zvu tě na malou soutěž na mém blogu, zde je odkaz: http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/05/soutez.html#more

    OdpovědětVymazat
  3. No, po té anotaci jsem nevěděla, jestli bych knize měla dát šanci...mě takovéhle knihy moc neberou :) Ale, po tvé recenzi se po knize rozhodně podívám!
    Hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se mi tě podařilo nalákat. Upřímně knížka překvapila i mě. ;)

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.