RC: Ostrov Lhářů

Autor: E. Lockhart
Český název: Ostrov Lhářů
Originální název: We Were Liars          
Žánr: thriller, román, YA (Young Adullt)
Nakladatelství: HOST (CZ), Delacorte Press (En) 

Anotace:
Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE!
Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou
je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel — Lhářů —,
        jejichž přátelství začne být destruktivní.
                                                    Revoluce. Nehoda. Tajemství.
                                                      Lži a další lži.
                                                       Pravá láska.
                                                      Pravda.

Hodnocení knihy:              Hodnocení obálky:
Vítejte v báječné rodině Sinclairových.
V naší rodině nemáme zločince.
V naší rodině nemáme feťáky.
V naší rodině nemáme černé ovce.

Báječná rodina Sinclairových  není tak dokonalá, jak se na první pohled zdá. Boj o majetek, rozvody a rodinné hádky. Zdá se, že život aristokratů není žádný med. Ještě, že existuje soukromý ostrov a Lháři. Cadence, Johnny, Mirren, Gat. Lháři. Příbuzní. Jedno a to samé? Proč Cadence trpí migrénami? Proč si nic nepamatuje z léta 15? A hlavně co jí všichni tají? Léto 17 odhalí velké tajemství a osudné události léta 15. 

Bývala jsem silná, ale teď jsem slabá.
Bývala jsem hezká, ale teď jsem pobledlá.
Je třeba dodat, že od nehody trpím migrénami.

Cadence Sinclairová Eastmanová trpí migrénami, ale netrpí blázny. Stará Cadance ráda četla, užívala si slunného léta s Lháři a byla zamilovaná do Gata. Teď nová Cadence polyká prášky proti bolesti a zbavuje se všech předmětů s nějakou citovou hodnotou. Tajnosti a lži jsou kolem ní. Normální. Nenormální. Trpí blázny?

Cadence, Johnny, Mirren, Gat. Lháři. Děti aristokratů, které se setkávají jednou za rok na soukromém ostrově. Se soukromými sídly. Soukromými čluny. Soukromými plážemi. Nic není dokonalejšího, než léto na ostrově. Aspoň pro ně.


Já, Johnny, Mirren a Gat. Gat, Mirren, Johnny a já.
V rodině se nám čtyřem říká Lháři a nejspíš si to zasloužíme. 

A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE!
Ostrov Lhářů je knížka opředená pavučinou lží. Sinclairovi lžou. Lháři lžou. Cadence lže. A co je nakonec pravda? Celá kniha je jedna velká lež. Nutí vás věřit iluzi, že se vůbec nic neděje. Všechno je v pořádku. Všechno je normální. Schválně vás chce zmást a tak se soustředí na vedlejší zápletky, dokud nepřijde ten pravý čas. Nakonec vás šokuje a nechá převyprávět si celý příběh znovu.

Děj vypráví hlavní hrdinka Cadence. Ta si ráda si hraje se slovy, vytváří metafory a nechává čtenáře tápat ve tmě. Příběh je tak rozdělený na několik částí a ty se zaměřují na určité téma. Minulost. Láska. Léto 15. Na této knize je samozřejmě zajímavý styl vyprávění. Je jedinečný a nikdy předtím jsem se s ním nesetkala. Zamilovala jsem si ho. Příjemně se čte. Jediné, co mi na příběhu vadí, je zbytečné natahování. Některé detaily mě pak ani nebavilo číst. Autorka si ale hlavně hraje s lidskou představivostí. Občas nevíte co je realita a co klam.


Cadence jako hlavní postava a vypravěčka mi přišla celkem sympatická. Dobře, je trošku divná a psychicky labilní, ale aspoň není tak chladná jako zbytek její rodiny. Sinclairovi vážně nemusím. Bohatá manipulativní rodina. Hrůza. Na Johnnyho a Mirren jsem byla dost alergická. Aspoň, že to zachraňoval spasitel Gat. Úplně si ho dokážu představit jako člena Greenpeace. Celkem mě bavilo, jak ty boháče poučoval o chudobě a problémech světa. 

Jediná věc, která mi doteď vrtá v hlavě je léto 15. Jsem jediná, komu to přišlo jako naprosto nelogické vysvětlení? Už od poloviny knihy a příjezdu na ostrov se dalo tušit, co se stalo. Ovšem klam vyprávění moje teorie celkem zkomplikoval. Nakonec jsem ale na zápletku stejně přišla. Její provedení čtenáře zaručeně šokuje. Některé reakce Cadence zdraví rozum opravdu nebere. Proč jí to nedošlo? Proč tak zmateně pobíhá? A proč oni začali dřív než ona? Ti co knihu četli, ví, na co narážím. Myslím, že to je škoda, když děj předtím je tak promyšlený.

Ostrov Lhářů se mi celkově moc líbil. Vyprávění, postavy, tajemná atmosféra... Knížka si právem zaslouží místo na vaší poličce. Rozhodně si ji musíte přečíst a udělat si vlastní názor.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji e-knihkupectví KNIHCENTRUM.
E-knihu lze zakoupit ZDE.
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 komentářů:

  1. Zrovna včera jsem knihu dočetla. Na začátku mě moc nebrala a nechápala jsem, co na ní všichni vidí tak úžasného, ale velmi rychle se mi zalíbila. Celou zápletku jsem taky odhadila (snad i někde v půlce), což mě mrzí, protože ostatní tvrdili, že na konci přijde šok, který nikdo nečekal :D No, tak bohužel. Každopádně jsem si po dočtení přála, abych ten konec neznala :/
    Skvělá recenze, naprosto s ní souhlasím ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky souhlasím s tvým názorem :) Rozhodně je Ostrov Lhářů strašně zamotaný...

      Vymazat
  2. Já osobně bych na tuto knihu psát recenzi nemohla, protože by se mi určitě povedlo vše vyzradit :D Takže klobouk dolů. Abych se přiznala, tak jsem většinu času nic netušila, ale pár stran před velkým odhalením mi to došlo...Ale přesto to bylo překvapení!
    Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Dalo mi hodně práce nic podstatného neprozradit (snad). :D

      Vymazat
  3. Povedená recenze :) Ostrov lhářů jsem si včera přinesla z knihovny, tak se moc těším, až se do něj pustím :) Jsem opravdu zvědavá na tu zápletku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na Ostrov si dělám zálusk, snad mi ho Host poskytne :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.