RC: Prozření Mary Dyerové

Autor: Michelle Hodkin
Český název: Prozření Mary Dyerové
Originální název: The Unbecoming of Mara Dyer   
Knižní série: Mara Dyer       
Žánr: thriller, román, YA (Young Adullt)
Nakladatelství: Brio (CZ), Simon & Schuster (En) 

Anotace:
Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, 
má pocit, že život už nemůže být podivnější. 
Může. 
Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc.
 Nemýlí se. A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat. 
Plete se.


                                                      Hodnocení knihy:                    Hodnocení obálky:
           
Nejmenuju se Mara Dyerová, 
ale můj právník mi řekl, že si musím něco vybrat.
Nějakej pseudonym.

Mara Dyerová si nepamatuje své jméno a ani jak došlo k tragické nehodě, při které zemřeli její přátelé. Kromě toho od nehody trpí nočními můrami, pronásledují ji halucinace mrtvých kamarádů a má pocit, že začíná bláznit. Když se, za podivných okolností připlete k další nehodě, začíná si uvědomovat, že je na tom něco divného. Může za smrt všech těch lidí ona? Nebo jsou to jen náhody? Do života se jí navíc začíná plést i Noah Shaw, školní Casanova a potížista. 

Nikdy jsem netušila, kterého Noaha mám čekat ze dne na den,
nebo, do hajzlu, z minuty na minutu.

Mara Dyerová. Jméno neznámé. Milovnice Death Cab for Cutie. Talentovaná malířka. Spasitelka trpících zvířat. A hlavně holka, co to nemá v hlavě v pořádku. Halucinace jsou u Mary na denním programu, stejně jako podivné náhody. Je cvok nebo je v tom něco jiného?

Noah Shaw je Casanovou celé školy. Jediná holka, která ho v poslední době zajímá, je ale právě Mara. Vypadá to, že to s ní asi myslí vážně. Je odhodlaný ji pomoct a za každou cenu ji vrátit do reality. I přes svou strašnou pověst, má totiž Noah dobré srdce.


Ten šmejd byl mrtvej.
Přesně tak, jak jsem si to představovala.

 Prozření Mary Dyerové je napínavý psychologický thriller, při kterém určitě přijdete o nervy.
Je to nejšílenější kniha, kterou jsem zatím četla. Doslova. Spisovatelka Michelle Hodkinová si hraje s pocity čtenářů a nutí vás krok po kroku bláznit společně s Marou. První díl této YA trilogie, v sobě totiž ukrývá tajemný romantický příběh dívky s psychickými problémy a okouzlujícího školního krasavce. Pokud si myslíte, že Prozření Mary Dyerové je další obyčejná YA romantika, tak se nemůžete víc splést. 

Děj knihy se točí především okolo hlavní hrdinky Mary, její záhadné nehody a dalších nevysvětlitelných úmrtí. Aby kniha byla ještě divnější, tak hned na prvních stránkách vás vystraší varovný dopis, v němž Mara přiznává zodpovědnost za všechny vraždy, které se staly. Děsivé? Rozhodně. A to je teprve začátek celého příběhu. Z některých scén, mi vážně běžel až mráz po zádech. Vyprávění je tak napínavé, že nelze jinak, než otáčet stránky kosmickou rychlostí.  Musíte si zvyknout, že všechno okolo je tajemné a zmatené, stejně jako Mara. 



Noah Shaw a Mara Dyerová jsou dokonalí hrdinové této trilogie. Zamilovala jsem si je (i přesto, že mě opravdu oba děsí). Ze začátku se hrdinové jen nevinně kočkují, ale tu jejich chemii musíte cítit mezi řádky. Doufám, že v dalším dílu bude mnohem více romantických scén! Se zklamáním musím říct, že jich v Prozření bylo málo. To mě trošku mrzelo, protože okouzlující a troufalý Noah s tvrdohlavou Marou tvoří roztomilý pár.  

A jaké jsou dojmy po přečtení prvního dílu? Šok a zmatenost. No, upřímně hlavně ta zmatenost. Všechny moje první teorie jsou popřeny a já vůbec nemám páru, co je pravda. Může za to obrovský zvrat na konci knihy. To jsem jenom zírala s pocitem: TO PŘECE NEMŮŽE BÝT PRAVDA?! Radši jsem už vzdala hraní na Sherlocka Holmese a budu si muset přečíst druhý díl.

Prozření Mary Dyerové si rozhodně přečtěte! ;)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji MEGAKNIHY.
Knihu lze zakoupit ZDE.
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentářů:

  1. Knihu jsem nečetla, ale tvoje recenze mě úplně navdadila si knihu přečíst.
    Mimochodem, hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ami: Knížku jsem měla jednou pučenou z knihovny, ale to už je taky docela dlouhá doba :D No a každopádně - z knihy si toho už moc nepamatuju. Takže si ji v nejbližší době seženu a přečtu si ji znovu!
    Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě nalákala :D Já si zase musím sehnat druhý díl!

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.