RC: I Was Here

Autor: Gayle Forman
Originální názevI Was Here        
Žánr: román, YA (Young Adult), drama
Nakladatelství: Simon & Schuster (En) 
Anotace:
I was Here je kniha plná silných charakterů a emocí. Příběh jde po stopách osmnáctileté Cody Reynoldsové v následujících měsících po šokující sebevraždě její nejlepší kamarádky. 

Jak Cody otupěle hledá odpovědi na to, proč si Meg vzala svůj život, začíná zároveň cestu sebepoznání, která ji zavede do děsivé propasti a nutí ji přemýšlet nejen nad přátelství s Meg, o které si myslela, že ji zná, ale i vlastní chápání života, lásky, smrti a odpuštění.
  

                                                   Hodnocení knihy:                     Hodnocení obálky:
I regret to inform you that I have had to take my own life. 
This decision has been a long time coming, and was mine alone to make.

Dokážete si představit, že ztratíte svoji spřízněnou duši? Jednoho dne Cody Reynoldsové přijde podivný email od její nejlepší kamarádky Meg, ve kterém píše, že se rozhodla vzít si život. Když se o pár hodin později skutečně najde mrtvá, život Cody se zastaví. Kým vlastně bez Meg je? A co všechno o ní nevěděla? To, že před ní Meg tajila pár adoptovaných koček a sexy kluka je jen začátek. Je toho mnohem víc. A tohle tajemství rozhodně nebude hezké... 

I'm ready. I want to take the next step. 
Will you help me? 

Cody Reynoldsová se zabývá smrtí své nejlepší kamarádky Meg. Chodí jako tělo bez duše a nedokáže se smířit s pocitem vinny, že možná přispěla k její smrti. Když zrovna neobviňuje sebe, tak se to aspoň snaží hodit i na někoho jiného. 

Meg Garcia byla jedna z těch okouzlujících holek, které překypují energií a životem. Rozhodně byste nečekali, že ji jednoho dne najdou mrtvou v hotelovém pokoji. Otrávenou jeden. A že si svoji smrt naplánovala do detailu a poslala email se všemi informacemi své nejlepší kamarádce.

Ben McCallister. Tragický Guitar Hero. Bývalý přítel Meg. A podle Cody Reynoldsové příšerný, egoistický, ale bohužel sexy kluk, který pravděpodobně  přispěl k tragické smrti Meg Garciové.


I have to do this-do something-by myself. For Meg. 
And for me.

I Was Here je napínavý tragický román, při kterém si sáhnete na dno společně s hlavními postavami. Nesmíte, ale při čtení zapomenout na jednu podstatnou věc. Tento příběh není o žalu, ale hlavně o odpuštění. Děj vypráví osmnáctiletá Cody Reynoldsová, která je žalem přímo zdrcená. Proto rozhodně nečekejte, že se u knihy nějak zvlášť nasmějete, přesto najdete pár světlých chvilek a vtipných situací. Gayle Formanová, autorka bestselleru Jestli zůstanu, se odvážila porušit společenské tabu a ve své knize otevřeně mluví o tématech jako deprese a sebevražda.

Tato kniha se mi zpočátku nečetla lehce, ale jakmile jsem se začetla do napínavějších kapitol, stránky mi ubíhaly samy. Tragický příběh dvou nejlepších kamarádek. Žalem prosáklá romance. To jsou moje dojmy po přečtení knihy. A věřte mi, že mám fakt problém ji vůbec popsat slovy. Co je na této knížce jedinečné, je asi to, že vás donutí při čtení i myslet. Hlavně nad otázkami jako: Znám opravdu svoji nejlepší kamarádku?Jaký je smysl žití?“ Proč většina hlavních postav Gayle Formanové má slabost pro kluky z kapely?. Dobře, ta poslední není filosofická, ale stejně...

Celá kniha má nádech reality. Opravdové postavy. Opravdové emoce. To na ní miluji. Hlavním postavám asi není co vytknout. Nejvíce zmiňovaná postava, Meg, je mrtvá. Cody má povoleno truchlit a být v depresi. A bez sexy sebevědomého kytaristy Bena, by příběh Gayle Formanové asi nepřežil. Pokud jste fanoušci vztahů, které se z nenávisti přehoupnou do dramatické romantiky, tak budete spokojeni. Jak řekl zpravodajský server Daily Mail: „Čtěte a plačte.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji EnglishBooks.
Knihu lze zakoupit ZDE.
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentářů:

  1. Páni skvělá recenze! :)
    Na knihu si mě hodně nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu jsi mě nalákala už při unboxingu, ale teď jsem si vážně jistá, že si ji musím přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ell: Hrozně si tuhle knihu chci přečíst! Ale měla jsem nějak zafixováno, že se jedná o pokračování if i stay...

    OdpovědětVymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.