Dojmy z The Hunger Games: Mockingjay, Part 2

Zdraví vás Ella!
Dnešní článek bude o filmu Hunger Games. Konečně jsem zavítala do kina na poslední část Mockingjaye a musím uznat, že to stálo za to! Upřímně jsem se zpočátku bála, jak chtějí natáhnout ten boj na 2 hodiny. Aby z toho nakonec nevznikl nějaký nudný akčňák (já na tenhle žánr moc nejsem). Ale byla jsem mile překvapená, že se jim průběh války povedl krásně zrežírovat. Mockingjay Part 2 je rozhodně jiný, než předchozí díly HG. Zpočátku klidná atmosféra se v průběhu mění na válečnou pomstychtivost a k ní se připlétá i rozdělování politické moci po skončení války. Navíc se filmu po celou dobu drží pochmurný nádech bezmoci Katniss, který vás napíná ještě víc. 

!SPOILER!

Teď nastává ta část, kdy začnu rozebírat všechny šílené momenty filmu, 
takže pokud nechcete přijít o překvapení, tak dál radši nečtěte! 

 

1. Pasti a holoň
Ty scénky byly šílené. Nejdřív ten černý olej (ropa.. nebo něco takového...) a potom ještě kulomety a mina. Já ty akční scénky prožívám tak hrozně, že se mi chce málem utíkat taky (ale z kina). A chudák Boggs. No aspoň tam nešlo vidět, že přišel o nohy.  V knize to bylo popsané až moc...

 

2. Šílený Peeta 
Josh ho hrál až moc dobře. Dokonce děsivěji než v Part 1. Vážně jsem měla pocit, že mu vymyli mozek. Nééé... Peeta nééé... To jak pořád říkal, že Katniss je mut a že ji musí zabít. A pak, že se radši zabije, než aby ohrozil ostatní... No hrozné. 


3. Podzemí 
Tohle je ta nejhorší část HG. Dokonce horší, jak ta lekačka s mutem v Aréně. Pokud jste četli knihu, tak víte, že se v jedné scéně mají objevit mutové. Jenže film je udělaný tak, že nejde poznat KDY přesně. Takže sedím a čekám: teď.. nic. teď.. nic. JÁ VÍM, ŽE TO BUDE!! ... pořád nic. 
No a jak se kamera zastaví do tmy (klasický hororový moment), vyskočí na vás záblesk mutů a vy dostanete infarkt ;) Já měla pro jistotu pohled napůl zakrytí svetrem, abych nezaječela jak v Catching Fire, když vybafla opice :D 

 

4. Finnick a mutové
Nesnáším, když vím, že někdo umře. V tomhle je Mockingjay Part 2 smutné. Sedíte a čekáte, než postavy umřou přesně podle knihy. Až se objeví podzemní  scéna, zaručeně začněte se svým HG parťákem fňukat: 
Nééé Finnick néé.. :'( 
Nevím, jak jste si podzemní muty představovali vy, ale já jako něco na způsob vlčích/psích mutů v Aréně. Mutové z Mockingjaye ale vypadají jako kříženec Voldemorta a Vetřelce. Děsivé. 


5. Padáčky
Tuhle scénu jsem si představovala hodně jinak. 
Zaprvé ze záběru nejde vůbec poznat, že tam někde vepředu jsou děti. Já jsem si je představovala seřazené na nějakém místě - záběr typu Sklizně. Ne namačkaný dav, kde nic nejde poznat. 
Zadruhé scéna s Prim byla tak rychlá, že jste ani nestihli truchlit. Záběr. Výbuch. Kouř.
Zatřetí ten Hurikánův plán s padáčky asi moc lidí z té půlminutové zmínky na začátku, kdy je záběr z dálky jak Hurián řekne 1 větu Diodovi, moc nepochopilo. Ani z toho vyříkání Hurikána a Katniss to nejde přesně určit. Ne každý ne-čtenář to pravděpodobně pochopil. 



6. Smrt Coinové/Snowa
Na tohle jsem se obzvlášť těšila! Jak Katniss očima těká mezi Snowem a Coinovou a přemýšlí koho zastřelit. Pak vystřelí šíp... a je po Coinové! Všichni ostatní jen zůstanou v šoku a pak se vrhnou na Snowa. Divím se, že ten dav spíš nechtěl zabít Katniss. A ještě lepší je jak ji odvedou pryč do budovy a ona si tak psychopaticky vyšlapuje, sundává si rukavice a spokojeně se usmívá. No jo, Katniss.


7. Konec
Ze začátku působí finální scény vytrženě a podivně, stejně jako v knize. Nic pořádně nedává smysl a o zrychlení děje ani nemluvím. Já ani s knižním koncem HG nejsem spokojená, takže mi to nedávejte za vinu. Rozhodně ale do filmu dali pár zajímavých záběrů. 
Loučení Haymitche a Effie (Cetkie)! Já tak něco tušila, že NĚCO mezi nimi bylo, ale film to s platností potvrdil! Z té scény to šlo POZNAT. Ani s Katniss se neloučila Effie tak moc jak s Haymitchem :D *FANGIRL*


Jinak Katniss jen loví a řve na Pryskyřníka dokud nepotká náhodou Peetu, který se tam zázrakem zjeví a sází tam Primule (jak říkám, divný konec). Pak spolu žijí v jednom domečku a tulí se k sobě v noci, dokud není najednou záběr jak si matka Katniss a otec Peeta hrají na louce se svými dětičkami. Nevím. Asi jsem doufala, že by třeba ukázali, s kým skončil Hurikán, nebo co je dál s Panemem. Ale aspoň mi to může dál vrtat hlavou ;)

 
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentářů:

  1. Ami: Tak nějak nevím, co ti k tomu napsat, protože já - i když jsem HG - viděla před týdnem - pořád ještě fňukám a jsem nadšená. Takže to vezmu podle tvých bodů!
    SPOILERY!!!!
    1. Souhlasím že ty scény byla hrozné, ale skvělé. Taky nejsem fanoušek akčních filmů, takže jsem měla taky obavy, ale musím říct, že to bylo vážně povedené!
    2. Ach jo, co k tomu říct? :D
    3. Fuj...Ani my to nepřipomínej. Sice jsem si nezakrývala oči (to až potom), ale když se objevili mutové dost jsem se lekla. A tvoje přirovnání k Voldeortovi je trefné.
    4. Vážně jsem doufala, že se stane to, že to neudělají, ale oni to udělali! Nechali ho umřít! U téhle scény jsem hrozně brečela...a samozřejmě jsem nemohla najít kapesník!
    5. Jakožto čtenář knihy jsem věděla, co se stane, takže jsem začala bulet ještě předtím, než se to všechno stalo. No a potom...Jsem brečela na celý sál! Prostě - v sále je ticho a kdo tam brečí? No já!! Máš pravdu, že ta scéna s Prim byla dost rychlá. A že ti, kdo nečetli knihu v tom všem s padáčkama měli guláš :)
    6. Skvělá scéna!!!
    7. Tohle byl vážně úžasný záber a ti dva se k sobě skvěle hodí :)
    No, mě se ,,epilog" moc líbil a docela dost jsem byla zvědavá, jak se s tím poperou.
    Skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Radši si to nenechám vyspoilerovat a mrknu se na film sama :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek :) Film jsem ještě neviděla, ale četla jsem knížku, takže vím, jak to dopadne..No s tím koncem taky nejsem spokojená, šlo by to zakončit líp :) Přesně jak říkáš- zajímalo by mě, co se stane s Hurikánem a Panemem :) Ale i tak se do kina na HG těším :)

    OdpovědětVymazat
  4. HG milujem! Je to úžasný film a kniha tak isto! Pekný článok :)

    OdpovědětVymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.