RC: Temné kouty


Autor: Gillian Flynnová
Český název: Temné kouty
Originální název: Dark Places               
Žánr: A (Adult), Thriller
Nakladatelství: Knižní klub (CZ), Shaye Areheart Books (En) 

Anotace
 Libby Dayové bylo sedm, když se její matka a dvě sestry staly oběťmi „satanistické vraždy“ v kansaském městečku Kinnakee. Libby přežila – a u soudu se proslavila svědectvím, že je zabil její patnáctiletý bratr Ben. 
O pětadvacet let později ji vyhledají členové neoficiálního spolku zaměřeného na notoricky známé zločiny. Doufají, že objeví důkazy svědčící o Benově nevině. Libby zase doufá, že na své tragické minulosti něco vydělá…

Hodnocení knihy:              Hodnocení obálky:
  


 Když mi bylo sedm let, povraždil bratr moji rodinu. 
Přišla jsem o mámu a dvě sestry: prásk, prásk, pích, pích, máčk, máčk.

2. leden 1985. Den kdy se změnil život celé rodině Dayových. Jediná přeživší satanistické vraždy, Libby Dayová, donedávna neměla žádné starosti. Spokojeně si žila z peněz veřejných sbírek a vládních podpor. Teď ji ale peníze docházejí a nezbývá ji nic jiného než kývnout na nabídku Vražedného klubu - nadšenců pro známé zločiny, a ponořit se zpět do temných koutů své minulosti.
Libby je od dětství pevně přesvědčená, že za masakrem její rodiny není nikdo jiný než starší bratr Ben. Existuje ovšem i jiná možnost? Postupně se otvírá i dalším teoriím a okruh podezřelých se zvětšuje. Teď je na Libby, aby vyřešila skládanku a mohla tak uzavřít svoji minulost.

Nikdy se těmito myšlenkami nemohu zaobírat moc dlouho.
Dala jsem jim vlastní název, jako by byly obzvlášť nebezpečnou oblastí:
 „temný kout.

Libby Dayová není žádná chudinka. Jako "oběť masakru" je zvyklá využívat solidarity ostatních lidí, a to zvlášť když jsou ochotni přispět peněžní částkou. Kromě svojí arogance a pořádné dávky sarkasmu je Libby také tvrdohlavá a jde si za svým. Jako hlavní hrdinka opravdu není moc sympatická.

Patty Dayová, hlava celé Dayovic rodiny, jen zázrakem stojí na nohou. Farma krachuje. Dluhů je čím dál víc. 
A její syn Ben má vážné problémy ve škole. Co si Patty počne? Právě Pattyina strana příběhu ukazuje tvrdou realitu roku 1985. 

A nakonec Ben Day. Skvělý bratr? Uctívač ďábla? Problematický teenager? Nebo snad chladnokrevný vrah? 
Jedno je ale jisté. Všechno se točí kolem Bena a 2. ledna roku 1985.


Vážně se chci pokusit něco vyřešit?
Může snad má případná víra, 
že je Ben nevinný být něčím víc než jen zbožným přáním?
A pokud skutečně nevinný je, 
nedělá to ze mne největšího bastarda v dějinách lidstva?


Temné kouty jsou ideální knihou pro všechny milovníky detektivních a napínavých příběhů. Gillian Flynnová má osobitý styl psaní, kdy do současného děje postupně zařazuje i vzpomínky z minulosti, takže máte možnost vyřazovat podezřelé. Stejně jako její bestseller Zmizelá, jsou Temné kouty plné nečekaných zvratů, které vás jistě šokují. Upřímně moc nemá smysl hádat, jak se děj bude vyvíjet dál, protože u Flynnové není nic tak jasné jak se může na první pohled zdát. Děj příběhu nikam nespěchá a chronologicky na sebe navazuje. Možná občas bych vytkla, že autorka zbytečně odbočuje a natahuje příběh, ale na druhou stranu je její styl neobyčejně čtivý, takže to knize nijak neuškodí. Pokud vám anotace knihy přišla moc hororová, tak vás mohu ujistit, že se vůbec nemusíte bát. Nic strašidelného v knize nenajdete, možná tak leda několik nechutných scén (ale to ke kriminálkám patří). 


Další charakteristika autorky je, že hlavní postavy nikdy nejsou sympatické. A mně Libby Dayová doslova pila krev. Spisovatelčiny psychologické popisy jsou tak realistické, že opravdu nelze pochybovat o charakteru hlavní postavy. Já jsem z Temných koutů nadšená a rozhodně se těším na filmové zpracování. Přesto se mi ale Zmizelá líbila o něco více. Asi jsem očekávala stejnou knižní pecku. Rozhodně doporučuji přečíst obě knihy a porovnat.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji MEGAKNIHY.
Knihu lze zakoupit ZDE.
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentářů:

  1. Krásná a velmi propracovaná recenze! Knihu jsem nečetla, ale po přečtení tvého článku si ji určitě v blízké době přečtu, děkuji moc za tip :)

    Pokud posíláš ráda pohledy a chceš se seznámit s lidmi,kteří mají stejný koníček, zapoj se do nového projektu! http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/04/zapoj-se-poznej-nove-pratele.html

    OdpovědětVymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.