Finding Audrey

Autor: Sophie Kinsella
Originální název: Finding Audrey
Český název: Audrey se vrací        
Žánr: román, YA (Young Adult)
Nakladatelství: Simon & Schuster (En), BB ART (CZ)
Anotace:
Neobyčejný příběh obyčejné dívky…
Čtrnáctiletou Audrey spolužačky krutě šikanovaly, proto ji už řadu měsíců vězní doma strach. Lépe se cítí jen ve tmě nebo alespoň za tmavými brýlemi. Léčí se u doktorky Sarah, ale k návratu do normálního života má stále daleko. Změna přijde nečekaně – se sympatickým kamarádem jejího bratra Linusem. 
Audrey totiž zjistí, že právě s ním dokáže mluvit o svých obavách a psychických problémech jako s nikým jiným a hlavně kvůli němu se odváží opět mezi lidi – i když jejím prvním „vítězstvím“ je pouze společná kratičká návštěva kavárny Starbucks. Zůstane však pouze u přátelství?

Až když je Audrey o hodně líp, uvědomí si, že krize, kterou prochází, neovlivnila jenom ji, ale také její milující rodiče a dva svérázné sourozence, což je o důvod víc, aby se nemoc snažila definitivně zahnat.

Hodnocení knihy:              Hodnocení obálky:
No one comes in here. No one is allowed to come in here. 
I can hear Dr Sarah’s voice in my head. Random snippets from our sessions.
Breathe in for four counts, out for seven.

Nevychází ze svého domu a nosí černé sluneční brýle i ve tmě. Není to celebrita, ale čtrnáctiletá Audrey Turnerová s úzkostnou poruchou. Po kruté šikaně svých spolužaček se snaží vrátit do normálního života a postavit se svému strachu z kontaktu s lidmi. Teď má Audrey za úkol od doktorky Sarah natočit film o své rodině a pomalu se vracet do společnosti. Zpočátku to vypadá nemožně, ale když se u nich doma objeví bratrův kamarád Linus, Audrey nachází nečekané přátelství a možná i lásku.


Hi, Rhubarb.
He’s drawn the picture of rhubarb in dark glasses again, 
and I feel my mouth twitch into a smile.
 Hi, Orange Slice.

Audrey Turnerová se vyrovnává s následky šikany a bojuje s úzkostnou poruchou. Jediný okruh lidí kolem ní je její rodina a bratrův kamarád Linus. S pomocí doktorky Sarah se pomalu zlepšuje. Zatímco ale život Audrey se vrací do normálu, zbytek rodiny Turnerových čeká chaos.

Rodina Turnerových je všechno, jen ne normální. Otec vzpomíná na svoji hudební kapelu, matka věří každému slovu z internetového serveru Daily Mail, bratr Audrey, Frank, je závislý na hraní počítačové hry a Audrey nevychází z domu. Taková normální rodinka. No nezblázněte se z toho... 

 


THE EIGHT SIGNS MY MUM IS ADDICTED TO THE DAILY MAIL:
    1. She reads it every day.
    2. She believes everything it says

Oddechová knížka, u které se hodně nasmějete. Finding Audrey (Audrey se vrací) není příběh jen hlavní hrdinky, ale i celé rodiny Turnerové. Vlastně je to tak trochu knižní sitcom. Můžete očekávat hodně humoru a rodinného drama. Možná vám některé postavy připomenou i vaše členy domácnosti.

Příběh je vyprávěný z pohledu Audrey a záběrů z jejího filmu o své rodině. Už od začátku je hlavní hrdinka tajemná a odmítá prozradit, co se jí ve škole stalo. Postupem příběhu vám ale dojde, že to zřejmě byla nějaká ošklivá šikana. Celý děj se točí kolem nemocné Audrey a života v její rodině. Ráda bych řekla, že má kniha nějakou úžasnou zápletku, ale ne. V podstatě je to rodinná komedie o hádkách mezi matkou, co věří, že Daily Mail je Bible a bratrem Frankem, který miluje pařit na počítači hru LOC. A přesto se mi kniha líbila. Pokud se chcete zasmát, tak budete spokojení. Sophie Kinsella umí opravdu skvěle popsat rodinné situace

 

Z postav mi byla sympatická Audrey, protože sdílíme stejný ironický humor. Přišlo mi zajímavé, že hlavní hrdinka bojuje právě s psychickou nemocí, protože není moc knih, které by o takovém tématu, jako jsou úzkostné poruchy, psaly. Nejvíc jsem se asi ztotožnila s matkou a bratříčkem Frankem. Ty hádky o hraní na počítači mezi nimi jsou nejlepší! Pokud máte mladšího bratra, tak to určitě rychle pochopíte. Jinak dosud nevím, kolik let má vlastně kamarád Linus. Nemá být ve věku Franka (kolik má Frank let)? Přijde mi, že musí být tak minimálně o tři roky mladší jak Audrey a té je čtrnáct. No nevím... 

Jinak knihu od Sophie Kinselly doporučuji! Film Báječný svět shopaholiků je podle její knihy. Pokud ho neznáte, tak si ho určitě pusťte ;) 
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentářů:

  1. Ami: Zrovna jsem na ni včera koukala na internetu. Pokukovala jsem na ni v angličtině, takže stejně nepřicházelo v úvahu, abych si ji přečetla, protože bych na ni asi neměla :)
    Ale když vyšla teda i v češtině, tak bych se do ní mohla pustit, protože mě to vážně zaujalo a píšu si ji do Wishlistu!
    Nádherná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě na ni nalákala nějaká booktuberka :) Je to jednoduché počtení na oddechnutí.

      Vymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.